Båtforsikring: Slik får du beste forsikring til båt – billigst mulig

Beste og billigste båtforsikring og forsikring av båt

Det blir stadig mer vanlig å eie båt, og med det kommer behovet for båtforsikring. Lurer du på hva slags båtforsikring du er pålagt å ha, eller hvilken forsikring som er den beste for din situasjon? Det finner du svaret på i denne artikkelen.

Her tar vi for oss hvilke typer båter, vannscootere og andre sjøfartøy som forsikres med båtforsikring. Vi snakker om pris på båtforsikringen, forskjellige forsikringer du kan velge mellom, og hva du kan gjøre for å få billig og bra forsikring.

Gjensidige, If, Storebrand, Codan og Tryg har alle båtforsikringer som det kan lønne seg å hente inn tilbud fra. Test hvem av dem som gir deg det beste tilbudet. Vi gir deg tipsene til hvordan du gjør dette på en rask og smart måte. Så kan du bruke mer av tiden din til å kose deg på vannet!

Hva dekker en båtforsikring?

Båten kan bli skadet både på land og på vann. Hvilke skader og kostnader båtforsikringen din dekker, kommer an på hvilken avtale du har med forsikringsselskapet.

Det kan være verdt å merke seg at personskader du som båtfører eller passasjer påføres i egen båt ikke dekkes av båtforsikringen, men må dekkes av en ulykkesforsikring, eller kan tegnes som tilleggsforsikring.

Familie på fem på båttur i blå himmel etter å ha funnet riktig båtforsikring

Noen vanlige skader og kostnader som kan dekkes av båtforsikringen, avhengig av avtale:

 • Innbrudd, hærverk og tyveri
 • Båtbrann
 • Båtredning eller slepekostnader
 • Skadet bagasje, utstyr og personlig løsøre
 • Skader på mast, bom og seil
 • Totalskadet båt
 • Kontroll av skroget etter en grunnstøting
 • Vrakfjerning
 • Motorskader grunnet feil drivstoff
 • Transport til og fra verksted
 • Overnatting mens båten er på verksted
 • Ferieavbrudd
 • Rettshjelp og ansvar ved skader på andres eiendeler

Omfanget av skader og kostnader du kan få dekket, vil på et overordnet nivå være avhengig av om du velger ansvarsforsikring, delkasko eller fullkasko. Det skal vi se nærmere på nå.

Ansvar, delkasko eller fullkasko?

På samme måte som med bilforsikring, kan du velge mellom ansvarsforsikring, delkasko eller fullkasko forsikring på båten din. Ingen av disse er lovpålagt å ha, men vi anbefaler at du i det minste tegner en ansvarsforsikring. Dette er den viktigste forsikringen for de fleste, fordi den dekker eventuelle kostnader ved skader på andres eiendeler, samt personskader på andre enn deg selv.

Delkasko og fullkasko dekker andeler av skader på din egen båt. Avhengig av hvor mye du vil betale i egenandel, kan du få dekket høyere eller lavere beløp hvis en situasjon skulle oppstå og båten for eksempel må på verksted. Fullkaskoforsikring på båten gir den høyeste dekningen, men koster også mest per måned.

En tommelfingerregel for å velge forsikring, er å tenke på hva du har råd til å betale hvis en skade oppstår. Noen skader kan du kanskje dekke selv, mens en totalskadet båt ofte blir for kostbart å erstatte. Verdien på båten blir altså en viktig del av vurderingen.

Hvilke typer sjøfartøy kan man forsikre med en båtforsikring?

Kollasje av ulike sjøfartøy som viser vannscooter, motorisert båt, robåt, seilbåt og kajakk

Du kan forsikre mer enn bare båten med en båtforsikring. Noen typer fartøyer kan du ikke få fullkasko på, men det kan likevel være en god idé å kjøpe en ansvarsforsikring eller delkasko. Disse sjøfartøyene kan du forsikre:

 • Motorisert fritidsbåt
 • Seilbåt
 • Robåt
 • Kajakk og kano
 • Vannscooter

Vær obs på at dersom båten din har motor på over fem hestekrefter, må den være registrert i enten Skipsregisteret Nor, Småbåtregisteret eller Securmark før den kan forsikres.

Merk også at husbåter og andre sjøfartøy som brukes som fast bolig som oftest ikke kan være forsikret gjennom en vanlig båtforsikring.

Båtforsikring pris – hva koster det?

Prisen på båtforsikring varierer etter hva du skal forsikre: Både type fartøy, samt alderen og verdien på fartøyet kan ha innvirkning. Hva din båtforsikring koster, avhenger også av hvor høy sikkerhet du vil ha og hvor høy egenandel du har råd til å ha. I tillegg kan forsikringsselskapet noen ganger gi en bedre pris hvis du betaler forsikringen årlig i stedet for månedlig.

Hvis du vurderer å kjøpe båt, anbefaler vi uansett å sjekke prisene på forsikring og medregne dette i kostnadene for båtholdet. Husk å sjekke mer enn ett selskap slik at du kan sammenligne prisene.

Sikkerhetstiltak gir avslag i prisen

Sikkerhetskjegle og hatt som på sjøen som illustrerer sikkerhetstiltak for å få billigere båtforsikring

Det er mye du kan gjøre for å få billigere båtforsikring. Forsikringsselskapet vil i mange tilfeller belønne kunder som blant annet gjør ekstra sikkerhetstiltak, med en lavere pris. Her er våre tips til hvordan du får ned summen på regningen:

 • Båten ligger i båthavn med organisert vakthold
 • Du har tyverisikring/tyverimerking på båten
 • Du har Fritidsbåtskippereksamen
 • Båten har installert alarm
 • Medlemskap i Redningsselskapets Kystpatrulje
 • Båten ligger i vinteropplag gjennom hele vintersesongen (1. november til 15. mars)

Andre ting som også hjelper deg få ned prisen

 • Du har samlet flere forsikringer i samme selskap for å oppnå samlerabatt
 • Du velger en høyere egenandel ved skade

Husk riktignok å gjøre en avveining mellom egenandel og forsikringspremie (beløpet du betaler hver måned til forsikringsselskapet ditt).

Hvilken båtforsikring er best i test?

Du kan relativt enkelt sette båtforsikringer opp mot hverandre og finne ut hvem som er best i test på et gitt sett med vilkår. Men når alt kommer til alt, er det så å si umulig å si noe om hvilken båtforsikring som er «best i test» for alle.

Den enkle grunnen til det, er at alle har forskjellige behov og prioriteringer. Forsikring er ikke «én størrelse passer alle», men et skreddersydd produkt tilpasset akkurat deg.

Familie på tre som ser på solnedgangen mens de er på båten sin

Hvis du eier en dyr seilbåt med mye utstyr, er det kanskje mer aktuelt for deg å legge en høyere pengesum i forsikringen sammenlignet med noen som skal forsikre en godt brukt kajakk. Den beste båtforsikringen for deg, er den som gir deg det akkurat du vil ha.

Vil du vite hvordan du finner den riktige løsningen for deg, så enkelt og korrekt som mulig? Det får du vite i neste avsnitt!

Slik finner du den beste båtforsikringen for deg

For å finne din beste båtforsikring, kan du bruke Tjenestetorget.no. På Tjenestetorget kan du enkelt fylle ut ett skjema med dine opplysninger og ønsker, og deretter lene deg tilbake og se at tilbudene på båtforsikring strømmer inn.

Voksen mann som hygger seg på seilbåten sin fordi han har funnet beste og billigste båtforsikring

Fordi forsikringsselskapene vet at de konkurrerer med hverandre om muligheten til å få deg som kunde, skal du ikke se bort ifra at du får tilbud på ekstra billig båtforsikring, eller spesielt gode vilkår.

En grunn til at vi kan anbefale Tjenestetorget, er at de har knyttet til seg de store, kjente selskapene, slik at du får tilbud fra stødige merkevarer du kjenner. En annen årsak til at vi mener Tjenestetorget kan hjelpe deg å komme frem til den beste båtforsikringen, er at løsningen gir deg personlig tilpassede tilbud på en oversiktlig måte, og er helt uforpliktende og gratis. Dermed risikerer du ingenting ved å bruke siden.

Kjente tilbydere av båtforsikring i Norge

Her har vi samlet noen av de mest kjente norske forsikringsselskapene som tilbyr båtforsikring. De er alle verdt å se nærmere på. Du vil se at noen av selskapene har de tre klassiske forsikringstypene ansvar, delkasko og kasko. Noen har også en fjerde variant, ofte kalt super eller pluss, som er ment for å gi deg ekstra sikkerhet.

Selskapene tilbyr mye av de samme forsikringene med variasjoner, men kan prise forsikringene sine på ulikt grunnlag. Du som kunde blir vurdert på en rekke faktorer, men det er altså ingen fast modell som alle selskapene bruker. Derfor kan du i noen tilfeller oppleve at alderen din blir mer eller mindre vektlagt når prisen skal settes, eller at selskapet kan gi en høyere eller lavere pris basert på hvor du befinner deg, eller om du skal bruke båten hele året eller bare i høysesongen.

På grunn av dette bør du alltid sjekke prisen hos tre eller flere selskaper. De fleste har også valgfrie tilleggsforsikringer som du kanskje vil ta med i beregningen når du setter selskapene opp mot hverandre.

Gjensidige

Gjensidiges båtforsikring er inndelt i Båt Pluss, Båt Kasko og Båt Delkasko. I tillegg til ulike forsikringer, tilbyr Gjensidige også pensjon- og spareprodukter. Selskapet har rundt en million kunder i Norge.

If båtforsikring

Båtforsikringen til If har fire nivåer du kan velge mellom: Super, Kasko, Delkasko og Ansvar. Hos If kan du også forsikre andre ting, som blant annet bil og bolig. De tilbyr også reiseforsikring gjennom Europeiske.

Storebrand

Storebrand båtforsikring gir deg valget mellom Delkasko, Kasko og Super. Storebrandkonsernet har flere forretningsområder, som i tillegg til forsikringer også tilbyr pensjon og annen langsiktig sparing.

Codan

Båtforsikring i Codan er delt inn i Kasko Pluss, Kasko, Delkasko og Ansvar. Codan er det tredje største forsikringsselskapet i Skandinavia, og har spesialisert seg på ulike typer skadeforsikring.

Tryg

Tryg båtforsikring har disse fire forsikringene for båt: Ansvar, Brann/tyveri, Kasko og Båt Ekstra. Hvis du har levd en stund, husker du kanskje dette selskapet som TrygVesta, og har nok sett deres mange livbøyer langs kysten og ved elver og innsjøer.

Andre tilbydere

Det finnes langt flere tilbydere av båtforsikring enn de som er gjennomgått ovenfor. Gå til denne siden for en fullstendig oversikt over alle forsikringsselskaper i Norge.

På jakt etter forsikringskalkulator til båt?

Båt, livbøye og kalkulator på blå bakgrunn som illustrerer forsikringskalkulator for båt og kalkulator for båtforsikring

Skulle du hatt en båtforsikring-kalkulator for å regne ut hva du bør betale i forsikring per år? Det har blitt gjort flere forsøk på å utarbeide en god kalkulator for dette, men de har en tendens til å bli svært unøyaktige. Som vi har diskutert ovenfor er forsikring et spesialtilpasset produkt, mens forsikringskalkulatorer ofte baserer seg på noen utvalgte standardeksempler.

Derfor mener vi at du får et bedre resultat av å sammenligne tilbud direkte, slik at de er tilpasset din båt og din situasjon.

Oppsummering: Dette har vi lært om båtforsikring

Om du skal ha en klassisk båtforsikring eller du vil sikre en vannscooter eller kajakk, så bør du sjekke pris og vilkår hos flere forsikringsselskaper før du bestemmer deg, slik at du får en billig og god avtale. Det er ikke alltid at det som er «best i test» i et ukeblad er det beste for deg.

Ta en vurdering av hvor mye risiko du er komfortabel med, og velg enten ansvar, delkasko eller kasko. Når du vet hva du er ute etter, er det på tide å be selskapene om å komme med pristilbud til deg.

Når du investerer noen minutter for å få en grei oversikt over tilbud fra kjente selskaper som Gjensidige, If, Storebrand, Codan og Tryg, kan du spare mye penger hvert år. Den lette og sikre måten å sette båtforsikringen din ut på anbud, er via Tjenestetorget.no. Det er gratis, og kan brukes så ofte du vil. Hvis ingen av tilbudene faller i smak, ignorerer du dem helt enkelt.

Hvorfor ikke la det gå sport i det: Hvor billig båtforsikring kan du få?