Bytte strømleverandør? Slik får du den billigste avtalen i 2024

Hånd på lysbryter på blå vegg som illustrerer hvordan man kan bytte strømleverandør

Syns du strømregningen er for høy og har tenkt på å bytte strømleverandør?

Da har du kommet til rett sted.

I denne guiden viser vi deg hvordan du bytter strømleverandør enklest mulig. Forbrukerguiden avslører også hemmeligheten til hvordan du får den billigste strømavtalen i ditt område.

Det er mye penger å spare på å bytte strømleverandør – potensielt flere tusen kroner i året. Fremgangsmåten i denne artikkelen er svært enkel og tar ikke mer enn 2 minutter av din tid.

Hvordan bytte strømleverandør – steg for steg-guide

Trikset for at strømbytte skal bli raskt og enkelt for deg, er å bruke en sammenligningstjeneste. Det er helt gratis og gjør at strømselskapene konkurrerer om å gi deg det beste pristilbudet. Du står fritt til å takke ja eller nei til tilbudene du får.

På denne måten slipper du å oppsøke hver leverandør selv, og du kan være trygg på å få leverandørens beste tilbud. Under følger hvordan bytte strømleverandør enklest mulig – samtidig som du finner den billigste avtalen i ditt område:

Stikkontakt på blå bakgrunn og hvit tekst med hvordan bytte strømleverandør
Maksimal nødvendig tid: 2 minutes
Kostnad: 0 kr

Hva trenger du?

- PC, mobil eller nettbrett.
- Tilgang til internett.

Informasjon du må fylle inn

- Ditt postnummer.
- Type bolig du bor i.

Alt du trenger å gjøre er å følge disse 6 enkle stegene

Det er gratis og uforpliktende å motta tilbud.
TT
Steg 2 : Fyll ut skjemaet på siden
De ber om gateadresse, navn og kontaktinformasjon. Tjenesten trenger adressen din for å hente frem tilbud fra leverandørene i ditt nærområde, og telefon/epost for å gi deg tilbudene
Skjema og tekst som sier Det tar maksimalt 1-2 minutter
Steg 3 : Vent på gode tilbud
Strømleverandørene sender deg sine laveste priser, og konkurrerer med hverandre om å være en mest mulig attraktiv leverandør for deg.
Kvinne som slapper av ved bassenget
Steg 4 : Sammenlign tilbudene du får og velg den beste strømavtalen
Avhengig av hvor du bor kan antall tilbud variere, men alle leverandørene som kontakter deg vet at de er i en konkurransesituasjon med andre selskaper.
Dommerhammer på grønn bakgrunn
Steg 5 : Overgang til ny avtale skjer automatisk
Den nye leverandøren sier opp avtalen med det gamle strømselskapet ditt. Du trenger med andre ord ikke å bla igjennom dokumentmappene innerst i hylla på kontoret for å finne kundenummeret ditt. Alt dette blir ordnet uten innsats fra deg.
Dame som er på spa med agurk på øynene
Steg 6 : Gratulerer med ny strømavtale!
Det er ikke vanskeligere. Gratulerer med å ha funnet den billigste strømleverandøren i ditt område.
Cupcake på blå bakgrunn

Vanlige spørsmål og svar rundt det å skifte strømavtale

Om du har spørsmål i forbindelse med bytte av strømleverandør, kan vi forsikre deg om at du ikke er alene om dette. Nedenfor svarer vi på de vanligste spørsmålene.

Bør jeg velge spotpris, fastpris eller variabel strømpris?

Det finnes flere typer prisavtaler, alle med sine fordeler og ulemper.

Med spotpris-avtale følger du de naturlige svingningene i markedet; lavere forbruk og lavere sluttsum på regningen i sommermånedene, men dyrere på vinteren.

Med en fastpris-avtale jevnes prisen ut til et gjennomsnittsbeløp, slik at du betaler det samme hver måned.

Variabel strømpris er en mellomting av disse to.

Spotpris har vist seg å gi den laveste totalprisen gjennom året. Forbrukerguiden anbefaler derfor at du velger en spotpris-avtale, så lenge du ikke har et sterkt behov for forutsigbarhet i privatøkonomien din og derfor trenger faste månedspriser.

Hvilken strømleverandør har jeg nå og hvordan bytter jeg?

For å finne ut hvilken strømleverandør du bruker i dag, kan du enkelt sjekke den siste strømregningen, eller gå igjennom kontoutskriften i nettbanken din.

For noen kan det være forvirrende å finne ut hvilket selskap man egentlig er strømkunde hos, fordi man har én strømleverandør og én nettleverandør. Vi har skrevet mer om dette lenger ned i saken.

For å bytte strømleverandør er det bare å følge de 6 stegene ovenfor. Nøkkelen er å bruke anbudstjenesten Tjenestetorget.no, hvor strømselskapene må konkurrere om å få deg som kunde.

Norske strømselskaper som konkurrerer om å tilby laveste pris

Selskapene settes opp mot hverandre, og dermed får du sannsynligvis en langt billigere pris enn om du selv skulle hentet inn tilbud fra hver enkelt aktør.

Om du ender opp med å bytte strømavtale, eller bare vil sjekke om du betaler mer enn nødvendig er helt opp til deg. Du kan bruke Tjenestetorget når du vil, så ofte du vil.

Du kan også lese vår artikkel om normalt strømforbruk som viser hva du bør forvente å bruke i kWh etter boligtype og antall kvadratmeter.

Hvor ofte kan jeg bytte strømleverandør?

Du kan bytte strømleverandør så ofte du vil. Fordi vi anbefaler at du sjekker Tjenestetorget jevnlig, gjerne flere ganger i året, anbefaler vi også at du unngår bindingstid på strømavtalen din.

Hvit lapp på blå bakgrunn som gir tips om å unngå bindingstid ved bytte av strømleverandør

Da står du friere til å inngå de til enhver tid mest gunstige avtalene. Når du erfarer hvor kjapt det er å hente inn nye tilbud, vil du ha mye lettere for å gjøre dette jevnlig. Hva med å legge det inn i kalenderen, for eksempel kvartalsvis?

Nettleie vs. strøm – kan jeg bytte nettselskap?

Du kan bytte strømselskap, men ikke nettselskap. Grunnen til det er at strømnettet der du bor eies av ett bestemt nettselskap, mens selve strømmen kan selges av flere konkurrerende selskaper.

Strømmaster, høyspentmaster og blå himmel

De fleste av de rundt 120 nettselskapene i Norge eies av staten, fylkeskommuner og kommuner. Nettselskapene har altså monopol i hvert sitt geografiske område. Eksempelvis: Hvis du bor i Trondheim, er nettselskapet ditt Trønderenergi.

Med dette har du også forklaringen på hvorfor strømkostnadene dine er delt i to: den ene summen er strømbruken din. Den andre summen er nettleie, altså overføringen av strømmen til boligen din.

Prisen på nettleie er den samme uansett hvor mye eller lite strøm du bruker. Strømprisen du betaler varierer derimot etter forbruket ditt.

Hvis du opplever problemer med strømmen, er det nettselskapet som er ansvarshavende.

Hva med å hente inn tilbud på egen hånd eller snakke med selgere?

Strømselskapene driver ofte med oppsøkende virksomhet. Du blir kanskje oppringt av selgere, eller stoppet på gaten. Vi i Forbrukerguiden anbefaler deg å takke nei til tilbud fra slike oppsøkende selgere.

Som oftest kan du nemlig få bedre avtaler ved å ta initiativ selv, gjennom en sammenligningstjeneste. Du kan også besøke Forbrukerrådet for informasjon om strøm.

Grunnen er at strømselskapene ikke setter ned prisene maksimalt med mindre de må. Konkurranse er det som senker prisene helt til bunns. Samtidig slipper strømselskapet å bruke ressurser på oppsøkende salg overfor kunder som ikke er interessert. De pengene som spares inn der, kommer deg til gode på strømregningen.

Oppsummert: Slik sparer du penger på å bytte strømleverandør

Det å bytte strømleverandør trenger ikke å ta mye tid eller være vanskelig. Ved å bruke en sammenligningstjeneste blir det meste gjort for deg, og det du merker noe til er at regningen blir snillere.

For å oppsummere de viktigste punktene, anbefaler vi deg å:

  • Bruke Tjenestetorget.no til å få de beste pristilbudene fra strømselskaper (kraftleverandører) i området ditt.
  • Velge spotpris-avtale og styre unna bindingstid
  • Ta en ny sjekk jevnlig for å se om du kan få prisen enda lavere

Lykke til med ny og billigere strømavtale!