Alt du trenger å vite om solskjerming – stor guide over ulike typer og leverandører i 2024

Mann som skal kjøpe solskjerming og vurderer ulike typer og leverandører

Solskjerming: Skal du bygge hus, pusse opp eller øke verdien på boligen? Vil du lage deg en hyggelig uteplass på terrassen eller i hagen? Eller ønsker du å beskytte boligen fra plagsomt innsyn?

I denne guiden har vi samlet de mest relevante produktene innen solskjerming, samt leverandørene du bør se nærmere på.

Innendørs og utendørs solskjerming er en smart investering som du kan ha glede av lenge. Det beskytter tingene dine fra solbleking og lett regn, gjør livet ute mer behagelig, og kan forlenge terrasse-sesongen din med flere uker hvert år.

Denne guiden passer uansett om du er ute etter et ferdigprodukt rett fra hyllene, eller trenger noe spesialtilpasset. Til slutt gir vi deg et tips til hvordan du får de beste tilbudene på utendørs og skreddersydd solskjerming fra noen av landets mest anerkjente leverandører.

Utvendig solskjerming

Vi kaller det solskjerming, men mange av disse produktene er nesten like mye en investering i livskvalitet. Produsentene kommer stadig med nye, flotte og funksjonelle modeller.

Vi tror bestemt at minst én av disse solskjermingsløsningene vil passe inn hos deg.

Markiser – solskjerming for verandaen

Markiser gjør verandaen lunere. De tåler en liten regnskyll, men skal først og fremst gjøre det fint å nyte livet (og grillmaten) ute selv om sola steker.

Mann som installerer markiser

Markisene er nyttige for å beskytte plantene i vinduskarmen, eller sofaen og andre ting du har nært vinduene. Produktet lages typisk av kraftig og holdbart lerret, og varer i årevis. Du sveiver dem enkelt ut og inn etter behov.

Om du ønsker å vite mer om markiser, les vår guide for markiser, som dekker alt fra typer og leverandører til hvordan du skal vaske de.

Screens eller «zip screens»

Det som er spesielt med screens, er at de gir deg god solskjerming samtidig som du beholder utsikten. Screens er produsert slik at man bare kan se ut av vinduene, og ikke inn.

Utvendige screens eller zip screens og ulike fargevalg

Disse produktene kan noen ganger også omtales som «utvendig rullegardin» eller «zipscreen». Du styrer screenen helt enkelt med fjernkontroll.

Pergola – gjør hagen vakrere

Pergolaen har blitt populært i Norge de siste årene. Den er utformet som en portal, og slipper ofte igjennom både sollys og regn hvis du ikke kler den igjen.

Pergola i en hage om natten

Pergolaer kan fås med et dekke som du kan ta av og på. Noen typer har også tette tak. Mange liker å dekorere pergolaene med grønne klatreplanter eller andre fine vekster.

Moderne eller klassisk uttrykk – det er opp til deg.

Parasoll – ikke bare for stranden

Parasollen skjermer deg for intenst sollys og varme på et lite, begrenset område – som over spisebordet eller solsengen. Et must for alle som liker å spise på terrassen eller i hagen, og dem som plages av soleksem men likevel vil være ute.

6 parasoller forran hvit vegg

Går du litt opp i prisklasse, får du parasoller som tåler mye vær og som holder godt på tekstilfargen gjennom sesong etter sesong.

Levegg – god skjerming mot vind og nysgjerrige tilskuere

Leveggen redder deg på dager hvor det er litt for mye vind. Den beskytter avisen eller frisyren fra vindkastene, og gjør uterommet ditt mer komfortabelt.

3 levegger av tre

En levegg kan også hjelpe deg å lage skyggesoner om du ønsker det. Du kan få levert leveggen med mål som passer på millimeteren. Du velger også selv om du vil ha inn- og utsyn eller ikke.

Utvendige persienner – fine for å justere mengden sol

Persienner kan du trekke så mye opp eller ned du vil, og dermed styre innsyn og utsyn, samt hvor lyst du vil ha det inne.

Utvendige persienner på et hvitt hus

Utvendige persienner er ypperlig solskjerming, men du kan også forvente at de tåler en storm; gode persienner henger der de skal, selv når vindstyrken bikker 20 meter i sekundet.

Persienner kommer i automatiske og manuelle varianter, og kan bestilles i en farge som matcher fargen på huset ditt.

Innvendig solskjerming

Her i kalde og mørke nord er det nesten litt fælt å si det, men du trenger solskjerming. For eksempel er det viktig å kunne gjøre soverommet mørkt når man skal sove.

Du vil også beskytte deg selv og andre fra det forstyrrende sollyset som noen ganger kommer skrått inn i boligen og treffer deg i øynene, og selvsagt: holde innetemperaturen på et behagelig nivå.

Innvendig solskjerming er noe alle må ha. Spørsmålet er: Hva behøver du egentlig? Her er de vanligste alternativene.

Gardiner – en kjent klassiker med god grunn

Luksuriøse, tykke hotellgardiner fra tak til gulv, eller søte kjøkkengardiner med gardinfag og kappe… Gardiner kommer i mange varianter.

Fra lystett stoff til den sarteste blonde. Ensfarget og elegant, rutete, småblomstret, eller kanskje med actionfigurer på?

Hvite klassiske gardiner

Gardiner får du kjøpt mange steder. Mange klarer seg med ferdigsydde lengder, men det er slett ikke uvanlig å bestille spesialtilpassede gardiner.

Tenk igjennom hva slags uttrykk du vil ha, og hvilken funksjon du trenger. Du bestemmer!

Rullegardiner – praktiske og effektive

Rullegardiner er spesielt populære på soverom, og brukes gjerne som solskjerming i kombinasjon med lettere gardiner. Dermed kan du få det estetiske uttrykket du ønsker (for eksempel med lette blondegardiner) uten å ofre det beroligende nattemørket.

Kanten av en grå rullegardin

Rullegardiner kan være helt eller delvis lystette. Du justerer innsyn og lysinnslipp ved å heve/senke rullegardinen. En klassiker som fremdeles holder stand!

Lamellgardiner – utmerket for store vinduer

Lamellgardiner brukes ofte til store vinduer. Disse gardinene består av smale paneler som henger vertikalt. De er svært populære i boliger på gateplan, fordi de skjermer for innsyn samtidig som de gir solskjerming.

Hvite lamellgardiner
Lamellgardiner kan skyves til side, og du står fritt til å velge om hele eller deler av vinduet skal være eksponert. Hele rommet forandrer karakter etter hvordan lamellene henger. Mange foretrekker lamellgardiner i et moderne minimalistisk interiør.

Plisségardiner – en trygg «allrounder»

En av de store fordelene med plisségardiner, er at de kan tilpasses nesten alle slags vinduer. Vanligvis kan du få den eksakte bredden til å samsvare med vindusbredden din, og de trekkspill-lignende plisségardinene fungerer til og med på skråvinduer.

Selger som viser frem plisségardiner
Gardinene festes på innsiden av vinduskarmen, kan trekkes opp og ned, og skjermer for innsyn samtidig som de gir god solskjerming. Det finnes også plisségardiner som blokkerer ut alt lys – perfekt for soverom.

Innvendige persienner – den fleksible stemningsskaperen

Innvendige persienner er en stemningsskaper! De hindrer innsyn og gir deg et lunere rom. De fleste persienner er laget av tre eller aluminium.

Hvite persienner på innsiden av vinduet

Trepersienner luner mer enn aluminium, mens aluminium har et mer moderne uttrykk. Prøv persienner på kjøkkenet, på kontoret eller lesekroken i stua.

Persiennene gir deg også et fleksibelt lysinnslipp, og mulighet for å ha delvis utsyn uten at alle ser rett inn til deg.

Innvendige screens – du ser naboen, men naboen ser ikke deg

Innvendige screens er en slags stram og transparent rullegardin, som blir mye brukt i stuer og andre oppholdsrom.

Innvendige sorte screens
Du kan se ut av vinduene selv om screenen er nede, men du hindrer samtidig både innsyn og solinnslipp. Dette gjør blant annet at du kan ha en kjølig og skyggefull stue selv på varme sommerdager.

Hvor er det best å kjøpe solskjerming?

Har du behov for innvendig solskjerming i standardstørrelser kan dette kjøpes i butikker du trolig allerede er kjent med.

Har du derimot behov for et spesialtilpasset produkt eller utvendig solskjerming finnes det flere firma som spesialiserer seg på nettopp dette.

Leverandører av utvendig solskjerming og spesialtilpassede løsninger

Det finnes mange leverandører av solskjerming i Norge som har lang fartstid og gode skussmål. Det viktigste når du skal velge leverandør, er å se på utvalget, leveringstid, kvalitet, stil og pris.

Det kan være tidkrevende å oppsøke alle for å få det beste tilbudet, så et triks er å bruke Tjenestetorget.no. Da kan du bestille skreddersydde tilbud på akkurat det du trenger, og få de rimeligste pristilbudene tilbake uten selv å måtte ringe rundt.

Her er noen kjente leverandører som tilbyr utvendig solskjerming og spesialløsninger:

Fasadeprodukter.no

Fasadeprodukter logo

Romsdalsbedriften Fasadeprodukter har holdt på siden 1990. De inngår i et av landets aller største konserner innen solskjerming. Hos disse får du både innvendig og utvendig solskjerming, i tillegg til garasjeporter.

Kjells Markiser

Kjells markiser logo og motto

Kjells Markiser har historikk helt tilbake til 1970-tallet og er et kjent firmanavn for mange. De fleste av produktene er laget i Norge. Den landsdekkende bedriften har spesialisert seg på dekorative løsninger for blant annet persienner, screens og lamellgardiner.

Markisemannen

Markisemannen logo med teksten tenkende solskjerming

Markisemannen startet med produksjon og salg av persienner allerede på 1950-tallet, men har senere utvidet sortimentet til markiser (som du kan gjette av firmanavnet). I dag driver Markisemannen storproduksjon av flere egenutviklede og delvis patenterte systemer innen solskjerming.

Norsol

Norsol solskjerming sin logo

Norsol tilbyr skreddersydd og ferdigsydd solskjerming fra fabrikken i Tingvoll på Nordmøre. Bedriften startet på 1980-tallet og er i dag et Miljøfyrtårn-sertifisert selskap som leverer det meste innen ulike solskjermingsprodukter.

Scandic Markiser

Scandic Markiser logo

Scandic produserer solskjerming- og vindskjermingsprodukter for kunder som vil ha høy kvalitet – faktisk er deler av sortimentet håndlaget. De ble etablert i 1995 og drives fra Hunndalen i Gjøvik. Scandic Markiser leverer til store deler av landet.

Leverandører av innvendig solskjerming og mer standardiserte produkter

Tradisjonelle gardiner, lamellgardiner, persienner, rullegardiner og lignende får du kjøpt i mange av de kjente interiørbutikkjedene.

Disse butikkene har du kanskje i nærheten. Hvis ikke, finner du også produktene på nett. Her er noen butikker det er verdt å sjekke:

Ikea

Blå og gul Ikea logo
IKEA har både manuelle og elektriske rullegardiner, panelgardiner (lameller) og vanlige gardiner inkludert liftgardiner. Med et bredt fargeutvalg vil mange kunne finne solskjerming som passer til interiørstilen sin her. IKEA finnes i Oslo, Stavanger, Trondheim, Hamar og Kristiansand.

Jysk

Blå Jysk logo
Jysk har butikker over store deler av verden, og markedsfører seg ofte som «sengetøybutikken». Men de har solskjerming også. I tillegg til ferdigsydde gardiner og utstyr for oppheng, selger de metervare. Kjekt for de kreative som trives med symaskin!

Kid

Kid sin logo
Kid har tekstil og interiør til hjemmet som hele sin forretningsidé og er en av de store kjedene i Norge når det gjelder innendørs solskjerming, og spesielt gardiner. Lameller, persienner, plissé eller rullegardiner – Kid har det meste. Julegardiner og barnegardiner kan du også finne her.

Europris

Europris sin logo

Europris selger rimelige partivarer, og har ofte gunstige priser på varene. De har ferdigsydde gardiner, plissé- og rullegardiner i tillegg til nødvendig oppheng og tilbehør. Du kan også kjøpe et knippe markiser fra Europris. Med over 260 Europrisbutikker har du mest sannsynlig en i rimelig kjøreavstand.

Jula

Hvit og rød Jula logo

Svenske Jula har etablert seg i mange norske byer de siste årene og har i skrivende stund 36 norske varehus. Jula har et lite utvalg markiser, og selger rimelige rullegardiner (blendingsgardiner) i forskjellige varianter.

Felleskjøpet

Felleskjøpet er et samvirke eid av 44 000 bønder, hvor medlemmene har gått sammen for å sikre seg bedre innkjøpsvilkår i forbindelse med gårdsdriften. Selv om butikkjeden spesialiserer seg på produkter til bonden, tilbyr Felleskjøpet også markiser, dog ikke det største utvalget.

Biltema

Biltema er en velkjent butikk for de fleste. Her finner du alt fra MC-hjelmer og bildeler til fuglekasser og fiskeutstyr. Innen solskjerming kan Biltema by på et minimalt utvalg markiser, men de fører i hvert fall parasoller samt noe tilbehør til disse.

Plantasjen

Det er kanskje ikke helt intuitivt av navnet, men Plantasjen tilbyr faktisk litt solskjerming. Riktignok ikke et enormt utvalg, men du finner i hvert fall parasoller og markiser. Vi har skrevet en egen artikkel om markiser fra Plantasjen, dersom du er interessert i dette alternativet.

Vår beste anbefaling til deg som skal kjøpe solskjerming

Vi håper at denne guiden har gjort det lettere for deg å finne ut hva slags solskjerming du ønsker deg, og hvor du kan finne den.

Hvis du kun trenger en ferdigsydd gardin er det mange butikker som tilbyr dette – og flere av dem er kanskje i nærområdet ditt.

For de litt større prosjektene, som å lage en koselig uteplass eller montere utendørs solskjerming på vinduene, anbefaler vi skreddersøm. Det er mange dyktige og velrenommerte solskjermingsbedrifter i Norge som kan hjelpe deg. Du finner dem på Tjenestetorget.no.

På Tjenestetorget kan du legge inn informasjon om hva du er ute etter, og få skreddersydde tilbud fra landets beste leverandører. Når leverandøren kontakter deg vet de allerede nøyaktig hva du er interessert i, og kan gi deg sin beste pris. Du sparer mye tid på å bruke denne tjenesten, samtidig som du får personlig tilpasset oppfølging.

Det er gratis og uforpliktende å bruke Tjenestetorget, så du trenger ikke takke ja til noen av tilbudene.