Priser på markiser – hva koster det i 2024?

Sort og hvit markise på blå himmel bakgrunn med rød prislapp med spørsmålstegn på

Har du vanskeligheter med å finne konkrete priser på markiser? Kanskje har du ingen idé om hva markiser egentlig koster? Du er ikke alene om dette.

I denne artikkelen skal vi ta for oss alt som omhandler markiser og priser; hva som avgjør prisene, de ulike typene markiser, valgene du kan ta som påvirker prisen – og kanskje viktigst: Hvordan du enklest mulig får tilgang på ulike pristilbud.

For å holde artikkelen så ryddig som mulig, deler vi den opp etter konkrete kategorier. Om du bare er ute etter én spesifikk kategori, som å lære mer om de ulike markisetypene, kan du bruke innholdsfortegnelsen under til å finne fram.

Dette avgjør prisen på markiser

Hva koster markiser? På generelt grunnlag kan du forvente at prisen på en markise vil ligge rundt 5.000 – 100.000 kroner i 2023, avhengig blant annet av type, kvalitet og leverandør.

I de kommende avsnittene skal vi se nærmere på hva det er som avgjør priser på markiser. En markise er egentlig bare en samlebetegnelse for en type solskjermingsprodukt. Innunder paraplyen «markise» finnes nemlig en rekke variabler som påvirker hvor mye du ender opp med å betale.

Handler du i butikk – eller bestiller du befaring og montering fra en spesialist?

Dette er antageligvis det mest avgjørende punktet hva gjelder pris. Har du tenkt til å handle markiser fra en butikk à la Plantasjen, Europris eller Jula, eller fra en bedrift som spesialiserer seg på solskjerming?

To bilder butikk vs. spesialist på grønn bakgrunn

Markiser kjøpt i butikk har flere fellestrekk. Først og fremst har de en betydelig redusert prislapp i forhold til spesialtilpassede markiser. Og så er de også produsert opp i et større kvantum i forhåndsbestemte størrelser, farger og materialer. Det betyr altså to ting: Markiser kjøpt fra såkalte lavpriskjeder er billigere, men på bekostning av tilpasningsmuligheter og kanskje kvalitet.

Positivt med lavpriskjedenes markiser hva gjelder pris, er i hvert fall at prisene er tilgjengelige. Europris, Jula, Plantasjen og Felleskjøpet er blant tilbyderne av ferdigproduserte markiser, hovedsakelig terrassemarkiser, og prisene står oppført på nett. Utvalget er meget beskjedent, men verdt en titt for den som er på jakt etter markiser på stramt budsjett.

Derfor finner du ikke prislister på nettsidene til markiseleverandørene

Vi forstår at det kan være frustrerende. På nett finnes tross alt offentlige priser på alt fra flyttebyrå til potteplanter. Men priser på spesialtilpassede markiser? Nærmest umulig å oppdrive. Dette har en ganske enkel – men samtidig sammensatt forklaring.

Om du har gjort litt research allerede, har du sikkert sett at majoriteten av solskjermingsbedriftene tilbyr befaring – gjerne gratis. Vi skal ikke være så naive at vi stoler blindt på at bedriftene er avhengig av fysiske befaringer for å kunne gi reelle pristilbud. De kunne tross alt vist fram et par generelle eksempler på nettsidene sine.

Men uansett: Det er et faktum at de seriøse solskjermingsbedriftene tilpasser markisene hvert enkelt hus – og at prisene varierer deretter.

I tillegg til at prisen avhenger av målene på huset ditt, kan du gjøre et overveldende antall personlige tilpasninger og valg. Vi kommer straks tilbake til disse tilpasningene, men kan allerede nå fastslå at disse påvirker sluttsummen.

Mer om prisene til noen av de mest kjente markise-spesialistene i Norge finner du her:

Valgene og tilpasningene du gjør har mye å si for prisen

Som nylig nevnt: Ferdigproduserte markiser fås i et begrenset antall mål, farger og materialer. Markiser som bestilles fra rene solskjermingsleverandører, som Markisemannen, Norsol eller Scandic Markiser, tilpasses dine personlige preferanser. Det gjelder både mål og estetikk.

I de kommende avsnittene skal vi ta en grundigere gjennomgang av de ulike tilpasningene som påvirker sluttprisen.

1. Type markise

Om du har gjort litt research fra før, er du kanskje kjent med de ulike typene markiser. Hvis ikke: Her kommer en kjapp gjennomgang av de vanligste, slik at du blir kjent med de ulike begrepene.

En terrassemarkise er den mest brukte solskjermingsmetoden og fungerer i praksis slik at den monteres fast i en vegg; markiseduken kan sveives eller kjøres ut og inn. Det finnes tre ulike typer terrassemarkiser og disse kommer vi tilbake til i neste kategori.

Vindusmarkiser fungerer på samme måte som en terrassemarkise, men produseres altså med det formål å skjerme det som måtte være på innsiden av vinduene.

Ulike typer markiser på beige bakgrunn

En pergolamarkise kan minne om en terrassemarkise, men er kraftigere bygd. Den består av en ramme med stolper og bein av aluminium, med en markiseduk på toppen. Mange velger pergola som løsning for vindutsatte områder eller der de ønsker følelsen av å ha et ekstra rom.

Frittstående markiser monteres på terrassen eller i hagen, men er forholdsvis enkle å flytte. Dette er den mest mobile markiseløsningen.

Hvilken markise du skal ha vil i stor grad være avgjørende for prisen. En pergolamarkise koster naturligvis mer enn en vindusmarkise.

Ønsker du å lære mer om markiser generelt? Les vår store guide om markiser, som tar for seg alt du trenger å vite fra A til Å.

2. Modell og stil

Innunder de ulike typene markiser, finnes også flere varianter. For eksempel er ikke en terrassemarkise bare en terrassemarkise; du kan velge mellom åpne markiser, halvkassettmarkiser og helkassettmarkiser. I Norge er halvkassettmarkiser og helkassettmarkiser de mest brukte. Sistnevnte vil være den som tar aller best vare på markiseduken i lukket tilstand, men den er naturligvis også den dyreste.

Generelt finnes det et hav av både modeller, stiler og tilleggsfunksjoner som kan være med på å avgjøre prisen. En terrassemarkise kan for eksempel også få en nedsenkbar frontkappe med screenduk for skjerming også i front mot innsyn, lav sol og vind; denne monteres i så fall i terrassemarkisens endelist. Enda mer avansert: Vil du ha en fallvinkel som beskytter duken for vær når den ikke er i bruk? En timer som programmerer markisen til å justere seg av seg selv? En solsensor?

Går du for en forholdsvis standardisert løsning, vil prisen bli betydelig lavere. Du står altså fritt til å velge hvor mye eller lite du ønsker å investere i markiseløsningen din.

3. Stoff på markiseduken

Markiseduken spiller også en rolle hva gjelder pris. Solskjermingsleverandørene har et knippe ulike å velge mellom.

Markisedukene i akryl inngår ofte som standard og kan tenkes å være det rimeligste alternativet. Tykkelsen på tekstilet kan du være med på å bestemme selv; tynnere duk er trolig litt billigere enn den tykkeste.

En selvrensende markiseduk skal være langt mer smuss- og vannavvisende enn dukene i akryl. I tillegg skal den ta bedre vare på fargen, slippe gjennom mindre vann, opprettholde fasongen over lengre tid og ha større massetetthet. Med flere funksjoner og større lovord, følger også en forhøyning på prislappen.

Allværsduk er en annen type markiseduk, men disse er såpass kraftige at de i hovedsak brukes på eksempelvis uterestauranter.

4. En åpenbar faktor som påvirker pris: størrelse

Størrelsen på markisen er åpenbart av betydning for prisen. Fem meter markise koster mer enn to. Du bør derfor ta stilling til om du ønsker markise over hele terrassen, deler av den – eller kanskje bare over sittegruppen?

I tillegg: Markisen måles ikke bare i bredden, men også i lengdeutfall. Det vil være billigere at markisen går to meter ut fra husveggen, enn fem.

Gul målestokk på grå bakgrunn

Av betydning for prisen kan også være om du bør eller må velge kryssarmer på markisen. For eksempel vil en standard terrassemarkise ha ett sett armer liggende under markiseduken; med markisearmer i kryss, altså kryssarmer, kan du ha langt utfall selv om det er smalt. Ergo en potensielt god løsning om du har en smal, men dyp terrasse.

5. Sveiv eller motor

Også her har du en rekke valgmuligheter. Opprinnelig ble markisene laget med manuell sveivefunskjon. Disse finnes fortsatt, men det blir stadig vanligere med motoriserte og digitale løsninger.

Det er naturligvis dyrere med markiser med motor, enn sveiv. Velger du motor, kan du i tillegg velge blant ulike måter å betjene motoren på. Dette har også en innvirkning på prisen. Veggbryter, fjernkontroll eller app på mobil og/eller nettbrett er blant alternativene, og høynes også i pris i den rekkefølgen.

Vi var så vidt inne på det tidligere, men du kan også velge tilleggsløsninger for å betjene motoren. En timer kan programmere markisene til å gå inn eller ut på bestemte tidspunkt i døgnet. Hakket mer avansert er en solsensor som kjører markisen ut og inn etter behov. Begge løsningene vil være dyrere enn å betjene motoren selv.

6. Eventuelt annet tilleggsutstyr

Vi har vært gjennom en rekke valgmuligheter allerede, men skal til sist gå gjennom andre tilleggsfunksjoner. Det blir jo som ved kjøp av et nybygg: Du har en standardløsning, men det er ofte eventuelle tilvalg som koster.

Tilleggsutstyret som kan virke forlokkende når en potensiell leverandør selger det inn på befaring, kan for eksempel være varmelamper og lyslist. Førstnevnte kjenner alle til; sistnevnte kan minne om den usynlige lyslisten vi finner under kjøkkenskapene. Denne monteres i enten vegg eller tak, likt som varmelampen, og styres med fjernkontroll.

En vindvakt som hindrer markisen i å vippe ved vind, kan også virke fristende. Ha i bakhodet at det mest avanserte utstyret gjerne er det som koster mest, og at alle de små tilleggsfunksjonene har mye å si for sluttprisen.

Slik kan du enkelt innhente reelle pristilbud fra konkurrerende markiseleverandører

Nå forstår du kanskje hvorfor det kan virke som et umulig prosjekt å finne ut hva en markise koster. En markise er ikke bare en markise.

Som nevnt innledningsvis i artikkelen: De største leverandørene av markiser tilbyr ofte gratis befaringer. Men så har vi jo samtidig lært at det finnes et uendelig drøss av muligheter. Det er helt naturlig at leverandørene vil komme på besøk. Hvilken bedre salgsarena finnes, enn i ens eget hjem?

Sparegris på lyseblå bakgrunn

Ulempen for deg er at det er slitsomt å ha flere selgere på besøk. Tross alt er du kanskje bare nysgjerrig på prisene, og ønsker ikke nødvendigvis sette av tid til befaring med det første.

Heldigvis finnes det en løsning. Tjenestetorget sin anbudstjeneste for solskjerming lar deg enkelt hente inn tilbud fra konkurrerende markiseleverandører. Fremfor å invitere hjem de ulike solskjermingsbedriftene på befaring, kan du heller få skreddersydde pristilbud via Tjenestetorget.

I praksis fungerer det slik at du trykker deg gjennom et kort skjema som redegjør for de behovene og ønskene du har. Skjemaet sendes så automatisk til solskjermingsaktørene, som nå blir tvunget til å konkurrere om å gi deg det beste tilbudet. Tjenesten er gratis og uforpliktende, og du står naturligvis også fritt til å ignorere tilbudene i etterkant.

Dette har vi lært om priser på markiser

Avslutningsvis skal vi oppsummere det vi har gått gjennom om priser på markiser.

Til å begynne med informerte vi om de to overordnede mulighetene: Markiser fra butikk eller en rendyrket solskjermingsleverandør. Velger du førstnevnte, står prisene på markisene oppført på nett. I artikkelen har vi imidlertid fokusert på markiser levert av sistnevnte, og hva som er av betydning for hva disse markisene koster.

Av potensielt størst betydning for prisen, er hvilken markise du er på utkikk etter. Vi lærte her om de ulike typene som finnes og konkluderte med at pergolamarkise koster mer enn en vindusmarkise – før eventuelle kostbare tilvalg, naturligvis.

Etter å ha gått gjennom de ulike tilpasningene og valgene, kan vi på generelt grunnlag si at jo flere standardløsninger du velger, jo billigere blir totalsummen. En halvkassettmarkise med akrylduk og sveiv, vil koste langt mindre enn en helkassettmarkise med frontkappe, selvrensende duk og fjernstyrt motor.

Til slutt tipset vi om Tjenestetorget.no, som tilbyr en gratis og uforpliktende anbudstjeneste for markiser. Ved å bruke tjenesten slipper du å ta imot ulike leverandører på befaring som vil selge seg inn. Og ikke minst: Du sparer sannsynligvis noen tusenlapper.