Den store guiden for helseforsikring og behandlingsforsikring: Alt du trenger å vite i 2023

Helseforsikring og behandlingsforsikring lege

Lurer du på hva helseforsikring eller behandlingsforsikring innebærer, hvilken helseforsikring du trenger, og hvordan du kan få den beste prisen? Da er denne artikkelen for deg.

Nedenfor kan du lese om hva en helseforsikring er og kan brukes til, hva det koster, og hvordan du får en rimelig og god avtale. Til sist skriver vi om hvorvidt folk flest har behov for en slik forsikring.

Kort oppsummert kan vi allerede nå si at dersom du trenger en helseforsikring eller behandlingsforsikring, har vi en klar anbefaling av hvordan du skal gå frem når du henter inn tilbud, uansett hvilket selskap du ender opp med å bli kunde hos.

Hva er helseforsikring og hva dekker det?

Hva er helseforsikring: En helseforsikring kalles også noen ganger for behandlingsforsikring. De to begrepene brukes gjerne om hverandre. Dette er en forsikringstype som gjør at du blir prioritert i køen når du trenger en behandling eller et helsetilbud, for eksempel i forbindelse med en ulykke. Mange har slik forsikring gjennom jobben, men det er heller ikke uvanlig å være forsikret privat.

Hva dekker helseforsikring: Forsikringen dekker ikke alle slags behandlinger, men den kan gi deg kortere ventetid på en rekke behandlinger for mange vanlige sykdommer og plager. Hva den dekker, varierer fra selskap til selskap, men noen av de behandlingene som ofte dekkes: kiropraktor, fysioterapeut, psykolog, måling av benskjørhet, CT, MR, mammografi, operasjoner/dagkirurgi, medisiner, samt reisekostnader til og fra behandling.

Hva dekkes normalt ikke?

Følgende behandlinger dekkes normalt ikke:

  • Akutt eller øyeblikkelig hjelp
  • Behandling av overvekt eller fedme
  • Kosmetiske operasjoner
  • Behandlinger som anses som unødvendige
  • Behandling knyttet til fertilitet og graviditet
  • Vaksinasjoner og helsesjekk
  • Diett og kostholdsveiledning
  • Eksperimentell behandling

Slik bruker du forsikringen i praksis

Når du blir syk eller skadet, må du kontakte forsikringsselskapet som du har helseforsikring hos før du bestiller behandling. De fleste lar deg velge om du vil kommunisere på telefon, eller sende inn opplysninger skriftlig i et skjema på nettsiden. Du må også gi fullmakt til at forsikringsselskapet kan få innsyn i opplysningene dine, samt i mange tilfeller sende inn henvisning fra din lege.

Det forsikringsselskapet gjør deretter, er å ordne alt det praktiske rundt din behandlingsavtale. Som kunde har du bestandig anledning til å stille spørsmål underveis. Forsikringsselskapet kontakter deg når de har avtalt detaljene for behandlingen din.

Nøyaktig hvordan denne prosessen ser ut, kan variere litt etter situasjon og det enkelte selskapets rutiner. For mange er det trygt å vite at et erfarent forsikringsselskap tar seg av alt det praktiske på en seriøs og profesjonell måte og sikrer deg plass langt frem i helsekøen.

Pris på helseforsikring

Prisen på helseforsikring påvirkes blant annet av alderen din (den er så å si alltid dyrere etter passert 70 år), om du røyker, og om du har underliggende sykdommer. Som med andre forsikringer, vil også helseforsikringen bli billigere hvis du velger å ha en høy egenandel. Det kan også være penger å spare på å utnytte rabatter du har gjennom en fagorganisasjon eller lignende. Prisen vil også variere fra selskap til selskap.

Forbrukerguidens anbefaling: Slik får du den beste helseforsikringen til lavest mulig pris

Den beste behandlingsforsikringen er ikke alltid den som annonseres som «best i test» helseforsikring. Tester er laget med utgangspunkt i en oppdiktet person, som kan være i en helt annen situasjon enn deg. Si for eksempel at testen er laget med tanke på en frisk og røykfri 30-åring uten spesiell avtale med et fagforbund, mens du er 70 år, røyker og er LO-medlem. Da vil testen i liten grad gjenspeile hvilket tilbud du vil få fra et forsikringsselskap.

Ved å kontakte minimum tre forskjellige selskaper, får du et mer solid inntrykk av hvor prisnivået ligger og hva de ulike helseforsikringene dekker. Slik finner du den beste helseforsikringen for akkurat deg.

Det kan bli mye arbeid hvis du skal oppsøke ett og ett selskap selv. Derfor ble Tjenestetorget.no i sin tid utviklet. Dette er et norsk nettsted som lar deg sette alle typer forsikringer ut på anbud. Selskapene på Tjenestetorget er kjente norske forsikringsselskaper.

For å prøve dette, går du til Tjenestetorget.no og fyller ut et skjema om deg selv. Når skjemaet er sendt inn, formidles det videre til alle forsikringsselskapene som deltar. Disse får mulighet til å komme med tilbud til deg, og du kan velge og vrake ut ifra hva som passer deg. Tjenesten er gratis å bruke, og du binder deg ikke til å kjøpe noe.

Behovet for helseforsikring

Det er ikke alle som har like stort behov for en helseforsikring eller behandlingsforsikring. Denne forsikringstypen er debattert: Enkelte mener at den bidrar til å øke de økonomiske forskjellene i Norge gjennom å gi fordeler i helsevesenet til dem som betaler mer. Like fullt er det en forsikringstype som for mange kan gi ro i sjelen og en økt følelse av trygghet.

Hvorvidt det er riktig for deg å tegne en helseforsikring er helt og holdent opp til deg. Bare husk å sjekke om du er forsikret gjennom jobben før du eventuelt tegner forsikring privat, ettersom mange arbeidsgivere har helseforsikring for sine ansatte.

Oppsummering: Dette har vi lært om helseforsikring og behandlingsforsikring

Helseforsikring (eller behandlingsforsikring som det også kalles) er en type forsikring som er vanlig blant bedrifter i Norge, men heller ikke uvanlig å tegne som privat (for eksempel blant dem som eier enkeltpersonforetak eller er pensjonister). Den store fordelen med en helseforsikring er at man slipper å stå i unødvendig lang helsekø for å få behandling. Dermed kommer man raskt i gang med hverdagslivet sitt igjen.

Noen vanlige behandlinger forsikringen gjelder for, er kiropraktor og fysioterapeut. Forsikringen kan også dekke behandling av mer alvorlige sykdommer.

Måten du henter inn tilbud på helseforsikringer på, er å be om tilbud via Tjenestetorget. På den måten kan forsikringsselskapene konkurrere om å gi deg den beste prisen. Siden er trygg å bruke, gratis og uforpliktende. Så får det være opp til deg om helseforsikring er for deg!