Hvordan spare strøm – 15 gode tips som reduserer strømforbruket i hjemmet
- Sist oppdatert
Spare strøm: Strømregningen er kanskje en av de kjedeligste regningene å få. Mange betaler fremdeles altfor mye for tjenester som oppvarming, klesvask og bruk av elektronisk utstyr.
Den gode nyheten er at du kan spare strøm selv med minimal innsats.
Strømsparing kan faktisk være lett, og det skal ikke så mye til før du virkelig merker det på lommeboka. I tillegg til at et lavere strømforbruk er økonomisk gunstig, er det også snilt mot miljøet.
Med disse 15 tipsene, som spenner fra engangstiltak til små vaneendringer, kan du kutte i strømforbruket uten at det går ut over komforten. Du trenger ikke å følge alle tipsene. Velg ut dem som passer for deg.
1. Ikke bli lurt av strømleverandøren din
Altfor mange i Norge betaler mer enn de må for strøm. Strømprisene er ikke lett å ha kontroll på til enhver tid, noe en rekke strømselskaper dessverre velger å utnytte.
Heldigvis finnes det en tjeneste som sørger for at du ikke blir lurt.
Gå til Tjenestetorget.no, som lar strømselskapene konkurrere om deg ved å tilby sin beste pris. Anbudstjenesten sikrer deg den billigste strømavtalen i ditt område.
Tidligere vegret mange seg for å bytte strømleverandør, fordi det innebar å ringe rundt og be om tilbud fra ett og ett selskap. Nå gjøres alt automatisk via Tjenestetorget, og det tar ikke mer enn et lite minutt av din tid.
Dessuten er det både gratis og uforpliktende å motta tilbud.
2. Fiks varmelekkasjer
Hvis du ikke bor i en ny bolig, anbefaler vi å ta en sjekkrunde på vinduene. Om det lekker luft fra vinduer eller dører vil du kontinuerlig miste mye varme.
Det finnes en enkel løsning: tetningslister. Disse får du kjøpt for en billig penge, og de hjelper deg med å redusere trekken og holde varmen inne.
3. Bruk gardiner for å skape en ekstra barriere mot kalde vindusflater
Gardiner har faktisk en funksjon utover å blokkere innsyn eller dekorere rommet: De hjelper deg spare strøm ved at de holder kulda ute. Tykke gardiner fungerer som et skjold mellom kald uteluft og den gode innetemperaturen.
Derfor: pynt gjerne tidlig til jul eller advent ved å henge opp tykke vintergardiner.
4. Færre watt gir lavere strømregning
Hvor mange watt trenger du i lampa på soverommet eller i gangen? Jo flere watt, desto mer energi trenger lyspæren.
Skal du først bruke wattpærer anbefaler vi lampe med dimmer, slik at du kan justere energibruket etter behov. Da reduserer du også risikoen for branntilløp fra overopphetede pærer.
5. LED-lys sparer strøm
LED-lyspærer bruker mindre strøm enn watt-lyspærer. I tillegg varer de mye lenger, og blir ikke overopphetet selv om lyset står på hele dagen.
6. Tørk klesvasken på tørkestativ
Tørketromler er kjent for å bruke mye strøm. I tillegg sliter de unødvendig på fibrene i klærne dine.
7. Utsett klesvasken for å spare strøm
Når vi først er inne på klesvask: Ikke alle plagg må vaskes mellom hver bruk. Mange av oss er i overkant ivrige på klesvasken. Her kan du spare deg både strøm, tid og penger på å bruke gensere og bukser mer enn en gang før du legger det til vask. Husk at ull gjerne kan luftes i stedet for å vaskes.
8. Bruk vedovn
På kalde dager er det deilig å fyre i ovnen. Mange vil mene at det gir en lunere varmeopplevelse sammenlignet med elektriske alternativer.
9. Hvilken fryser trenger du?
Frysere bruker mye strøm. Tenk igjennom hvilket behov du har for fryser, kanskje kan du klare deg med et kombiskap? Hvis du skal kjøpe ny fryser, er det lurt å sjekke strømforbruket og velge en energigjerrig variant – selv om den koster litt ekstra i innkjøp.
10. Bruk kjøleskapet riktig
Kjøleskapet er en annen hvitevare som trekker massevis av strøm. Har du hørt at du bør justere temperaturen på kjøleskapet for å spare strøm?
Husk at du må vurdere dette opp mot holdbarheten på matvarene, slik at du unngår matsvinn som er både dyrt og miljøskadelig. Prioriter heller et kjøleskap med A+/A++-merking neste gang du skal kjøpe nytt.
11. Bruk varmepumpe (på vinteren)
Visste du at en varmepumpe er flere ganger mer effektiv enn en tradisjonell panelovn, og at oppvarming står for det meste av husholdningens strømforbruk?
Varmepumpe er derfor strømsparende når du skal holde boligen varm gjennom vinteren.
12. Plugg ut
Har du en Playstation eller annen spillkonsoll som alltid står plugget i? Den trekker mye strøm! Ved å innarbeide som vane at du plugger den ut når du er ferdig med å spille, går strømforbruket ditt ned.
13. Spar strøm på mobilen
Hvis du sparer strøm på mobilen, trenger du ikke å lade så ofte. Du kan slå av WiFi og Bluetooth når du ikke bruker det, redusere lysstyrken på skjermen, skru av pushvarslinger, avslutte apper mellom hver bruk, og avinstallere widgets som du ikke trenger.
14. Tenk over hvor mye lys du egentlig trenger
Må lyset stå på i kjøkkenet og på badet når ingen er der? Kan noen stemningslamper i stua erstattes med levende lys? Alle slike små tiltak får ned strømbruken.
15. Stormlufting
God inneluft forutsetter skikkelig luftsirkulasjon daglig. Hvis du vil spare strøm når du lufter, skal du stormlufte: åpne alle vinduene i rommet så mye som mulig, og la frisk luft slippe inn i 5 minutter. Dette er mer effektivt enn å ha et vindu på gløtt i timevis.
Gjør det gøy å spare strøm
Når du først begynner å finne enkle tiltak som sparer strøm, kan du la det gå sport i det. Kanskje klarer du til og med å gjøre strømsparing litt gøy?
Involver familiemedlemmer, eller konkurrer med en venn. Start med det som gir størst effekt uten at du merker noe til det – finn den billigste strømleverandøren i nærområdet ditt via Tjenestetorget.no – og plukk deg deretter ut ett og ett tiltak eller ny vane som du innfører gradvis.
Lykke til med å spare strøm!