Pris på bilforsikring – hva koster det i 2024?

bilforsikring pris som en illustrasjon for hvor mye forsikring av bil koster

Usikker på hvor mye bilforsikring koster og hva som påvirker prisen? Eller kanskje har du en mistanke om at du betaler for mye? Det er overraskende store forskjeller i prisene til forsikringsselskapene, så du er ikke alene.

Heldigvis har du kommet til rett sted. Denne guiden gir deg nemlig alt du trenger å vite om pris på bilforsikring.

Hva koster bilforsikring?

En bilforsikring kan koste alt fra 3.000 til godt over 15.000 kroner i året, tilsvarende 250 til 1.250 kroner i måneden.

Den store forskjellen skyldes flere faktorer som forsikringsselskapene vurderer. De ser på risikoen for at du som kunde vil forårsake skade på andre eller din egen bil, samt kostnadene for eventuelle erstatninger. Trygge sjåfører med lav risiko kan oppnå lavere priser, mens de med høyere risiko betaler mer for å dekke potensielle kostnader.

Du har vanligvis muligheten til å betale forsikringen enten månedlig eller årlig. Over tid kan du oppnå en bedre pris dersom du kjører skadefritt og bygger opp bonus. Ved skade må du betale en egenandel, uansett om du har ansvarsforsikring, delkasko, kasko eller toppkasko. Egenandelen er det beløpet du selv må dekke hvis en skade oppstår. En høyere egenandel gir lavere forsikringspremie, mens en lavere egenandel gir høyere premie.

Tips til å sjekke pris hos flere samtidig

For å sjekke pris på bilforsikring på en enkel og effektiv måte, anbefaler vi at du benytter deg av den norske nettsiden Tjenestetorget.no.

På Tjenestetorget har man samlet kjente forsikringsselskaper i Norge. Når du legger ut forsikringene dine på anbud der, vil selskapene utforme tilbud som er tilpasset akkurat deg. Du får presentert tilbud fra alle selskapene samlet på en side, slik at det blir enkelt for deg å sammenligne prisene.

Denne metoden er populær, fordi den gir nøyaktige priser, er lett å bruke, samt at det er gratis og uforpliktende. Derfor anbefaler vi folk flest å ta en gjennomgang 1-2 ganger i året for å passe på at man har den beste prisen.

Dette påvirker prisen på bilforsikring

Hva du må betale for bilforsikringen din, er avhengig av en rekke faktorer. Her forklarer vi de viktigste: forsikringstype og egenandel, kjørelengde, bonus, din alder og bosted, samt rabatter.

1. Type forsikring og dekning

Forsikringsselskapene opererer med 3-4 forsikringstyper som du kan velge mellom.

Ansvarsforsikring er den rimeligste forsikringen. Denne er påbudt, og dekker rettshjelp samt kostnader knyttet til skader på andre personer og bilene deres ved ulykker.

Delkasko og kasko er litt dyrere bilforsikringer. De er forskjellige fra selskap til selskap. Ofte dekker delkasko tyveri, brannskader og hærverk, mens en kasko (full kasko) også dekker andre skader på bilen din, samt veihjelp.

Det er nokså vanlig at selskapene har et fjerde alternativ, en såkalt utvidet forsikring eller superforsikring. Denne kan eksempelvis dekke kostnader til leiebil, ødelagt bagasje og til og med ferieavbrudd som følge av ulykke.

2. Egenandel

Når du tegner en forsikringsavtale, kan du velge hvor stor egenandel du vil ha. Egenandel er den pengesummen du selv må betale hvis bilen for eksempel må på verksted etter et uhell. Hvis den totale verkstedjobben kommer på 20.000 kroner og du har valgt egenandel på 6.000, må du dekke 6.000 kroner av verkstedregningen selv, mens forsikringsselskapet betaler de øvrige 14.000.

Prinsippet er enkelt: Hvis du har høyere egenandel, blir forsikringen din billigere. Hvis du vil ha lavere egenandel, blir forsikringen dyrere.

3. Årlig kjørelengde

Hvor langt du kjører i løpet av året har også innvirkning på prisen. Forsikringsselskapene vurderer det som høyere risiko for skade hvis du kjører mye, og skrur derfor prisen opp hvis du har en høy årlig kilometersats.

Motsatt: Hvis du omtrent bare bruker bilen til og fra nærbutikken er sjansen mindre for at det skjer ulykker eller skader på bilen, og dermed kan forsikringsselskapet gi det en hyggeligere pris.

4. Bonus

Over tid opparbeider du deg bonus hos forsikringsselskapet, såfremt du kjører skadefritt. Bonusen kan for eksempel være 40 %, men dette betyr dessverre ikke at du får 40 % rabatt på forsikringen. Hva bonusen din utgjør på regningen varierer hos de ulike forsikringsselskapene.

Det er mye å spare på å kjøre forsiktig. Bonusen din øker for hvert skadefrie år, og kan reduseres ved ulykke. Toppbonusen er vanligvis 75-85 %, og det tar flere år å opparbeide seg den.

5. Alder

Hvilken aldersgruppe du tilhører, virker inn på prisen på bilforsikring. Unge voksne under 25 og dem over 60 blir ofte vurdert som høyere risiko, og må derfor betale mer for forsikringen. Best stilt er dem mellom 30 og 60. Dette henger sammen med forsikringsselskapenes innsikt i risiko, hvor 30-60 anses som de statistisk sett tryggeste sjåførene, og det er ikke så mye du kan gjøre med det.

Et mulig tips til ferske sjåfører under 25 år, er å sette forsikringen på foreldrene. Ulempen med dette, er at du går glipp av oppspart bonus.

6. Bosted

Hvor du bor kan spille inn på pristilbudet du får fra forsikringsselskapet. Selskapene har ofte statistikk på hvor det ofte skjer ulykker, og hvor det er mindre sannsynlig at du kommer ut for skader. Enkelte steder har kanskje farligere veistrekninger eller et mer krevende vær, eller det kan skilles mellom personskade-risiko i tettbygde og mer rurale strøk.

Uansett skal du vite at bilforsikringen din kan bli dyrere eller billigere hvis du flytter. Husk derfor å sjekke prisen på forsikringen på nytt hvis du bytter bosted.

7. Samlerabatter

Samlerabatter er noen ganger lønnsomt for deg som kunde – men noen ganger er det kun lokketilbud.

Konseptet rundt samlerabatt er at forsikringsselskapet gir rabatter til de kundene som har flere av forsikringene sine på samme sted. Det kan betyr at totalsummen blir lavere hvis du eksempelvis har bilforsikring, innboforsikring og uføreforsikring i samme selskap, fremfor spredt over tre forskjellige.

Men det er ingen automatikk i at dette faktisk gir gunstigere avtaler for deg. For å være sikker på at du får den beste prisen, må du sammenligne tilbud fra flere selskaper.

8. Foreninger og forbundsavtaler

En rekke foreninger og forbund gjør avtaler med forsikringsselskap om rabatter eller andre goder, slik at de kan bruke det som en medlemsfordel overfor sin egen medlemsmasse. Sjekk hvilke muligheter som finnes der du er medlem og sjekk om du kan spare penger.

Slik får du lavest pris på din bilforsikring

Vi har sett i denne artikkelen at pris på bilforsikring kan variere, og at du selv kan gjøre mye for å påvirke prisen. Her er noen av hovedmomentene du bør tenke på:

  • Bestem deg for hvilken forsikring du trenger: Ansvar, delkasko, kasko eller utvidet forsikring.
  • Bestem deg for egenandel.
  • Sjekk hvilken bonus du har i dag.
  • Sjekk pris på samme type bilforsikring ved å innhente tilbud fra flere selskaper ved hjelp av Tjenestetorget.no eller Finansportalen.no.
  • Er du medlem i en forening som gir deg gode avtaler på forsikring? Be i så fall om et konkret pristilbud hos forsikringsselskapet forbundet ditt samarbeider med, og sammenlign med tilbudene du har hentet via Tjenestetorget.
  • Ettersom Tjenestetorget er gratis og uforpliktende, kan du gjerne ta en ny sjekk årlig for å passe på at du fremdeles har en god avtale på forsikringen din.

Vi håper denne artikkelen har gitt deg svar på hva som påvirker pris på bilforsikring. Uansett hva du velger: husk å kjør forsiktig.