Beste og billigste bilforsikring

To hender som holder over en blå minatyrbil, illustrerer valg av beste og billigste bilforsikring

Er du på leting etter en billig og bra bilforsikring? Er du usikker på hvordan du gjør en sammenligning av forskjellige tilbydere av bilforsikring, slik at du får en forsikring som slår ut mest mulig positivt på lommeboka?

Vi selger ikke bilforsikringer, men har satt oss inn i hvordan du kjapt finner en bilforsikring som dekker dine behov til den mest fordelaktige prisen.

I denne guiden får du hjelp til å bestemme deg for den beste bilforsikringen. Vi viser deg hvordan du sparer tid og penger i prosessen med å velge forsikringsselskap. Vi kommer videre inn på hvordan du får økt bonus på forsikringen din, hva som menes med egenandel i en forsikringssak og flere vanlige spørsmål.

Viktigst av alt lærer du hvordan du sammenligner tilbudene fra ulike forsikringsselskaper så effektivt som mulig.

Ulike typer forsikringer for bil

To hender rundt hvit bil som illustrerer bilforsikring og forsikring av bil

Hvis du er usikker på hva som er forskjellen mellom ansvarsforsikring, kasko og delkasko, vil de neste avsnittene gi deg oversikt. Det er viktig å ta stilling til hvilken forsikring du er interessert i, siden betingelsene varierer mye.

1. Ansvarsforsikring

En ansvarsforsikring er du som bileier nødt til å ha. Den kan dekke kostnadene hvis du skulle komme til å skade noen, eller dersom du ødelegger andres bil eller eiendeler, samt bygninger, når du kjører. Ansvarsforsikringen vil også typisk dekke rettshjelp i forbindelse med slike hendelser.

Ansvarsforsikring er den billigste bilforsikringen du kan ha. Den er nok vanligst blant dem som eier biler av relativt lav verdi.

2. Delkasko

Delkasko-forsikringer dekker det samme som ansvarsforsikringen, pluss enkelte skader og uhell, slik som for eksempel bilbrann eller tyveri i bilen.

Delkasko pleier også å dekke veihjelp. Prisen på en delkaskoforsikring ligger høyere enn ansvarsforsikring, men lavere enn fullkasko. Du kan påvirke forsikringsutgiften din ved å velge en høyere eller lavere egenandel. En høyere egenandel gir da lavere kostnad på forsikringen.

Delkasko er populært blant bileiere med eldre biler, og i tilfeller hvor det ikke er verdt å koste på mye penger på reparasjoner hvis noe skulle gå galt med bilen.

3. Kasko (fullkasko)

Kasko, også kalt fullkasko, er en forsikring som dekker mer enn delkasko. Ansvarsforsikringen er inkludert. Kaskoforsikring på bil koster mer enn delkasko, men gir bedre beskyttelse ved ulykker skader og lignende hendelser.

Med fullkasko kan du for eksempel få dekket skader på din egen bil, uansett hvem sin feil det er at skaden har oppstått. Du kan ofte få erstatninger ved blant annet utforkjøring, eller hvis det er fylt feil type drivstoff på bilen.

4. Utvidet eller såkalt superforsikring

Noen forsikringsselskaper opererer også med en «superkasko» eller tilsvarende, som dekker enda mer enn vanlig kasko. Den største kundegruppen av slike bilforsikringer, er dem med dyre biler, og dem som er helt avhengige av bilen sin i hverdagen.

En utvidet forsikring kan for eksempel dekke skader på utstyr og bagasje, og inkludere leiebil hvis bilen må på verksted.

Slik får du beste og billigste bilforsikring

Alle vil gjerne ha den beste og billigste bilforsikringen, men hvordan kan man sammenligne alle tilbudene på markedet? En populær og effektiv løsning er å bruke Tjenestetorget.no.

Dette er en norsk løsning som er gratis og uforpliktende å bruke. Den retter seg mot privatpersoner som ønsker å sammenligne forskjellige tilbud på samme tjeneste – blant annet bilforsikring. Alle selskapene på Tjenestetorget er seriøse aktører, du har sannsynligvis kjennskap til mange av dem.

Familie på tre (far, mor og sønn) som smiler i bilen fordi de har funnet beste og billigste bilforsikring

Slik fungerer det: Gå inn på Tjenestetorget.no og fyll ut et skjema med hvilken tjeneste du vil ha tilbud på. Deretter får du tilsendt tilbud fra flere selskaper, uten å måtte ta kontakt med noen av dem selv.

Når du har sett over alle tilbudene, kan du velge det du synes er best. Hvis ingen av tilbudene frister, ignorerer du dem. Det er ingen kjøpeplikt. Du kan bruke Tjenestetorget så ofte du vil.

Hva koster det å forsikre bil?

Hvis du er interessert i å vite mer om hva som påvirker forsikringspremien (utgiften du betaler hver måned) på bilforsikring, har vi skrevet mer utfyllende artikler rundt dette. Under følger en kortfattet versjon, og linker til guidene som tar for seg temaet i bedre detalj.

Dette avgjør prisen

Prisene kan variere mye, og det er en rekke faktorer som er med på å påvirke sluttsummen på regningen. For å nevne noe, har det betydning hvor gammel bilen din er, hvor mye du kjører i løpet av et år, hvor lenge du har hatt førerkort og forsikring, og hva du ønsker når det kommer til dekning og egenandel. Hvis du vil vite mer om dette, har vi en egen artikkel om pris på bilforsikring.

På jakt etter forsikringskalkulator?

Det finnes flere forsøk på å kalkulere seg frem til hvilken forsikring som passer best for deg ved hjelp av data som du oppgir, men disse løsningene har noen svakheter. Enten er de generiske og tar ikke hensyn til deg og din unike situasjon, eller så er de svært omfattende hvor du blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger. Hvis du har hensikt om å sammenligne ulike tilbud blir det altså en langvarig prosess.

Vi anbefaler heller at du bruker Tjenestetorget. Da vil du få skreddersydde, dagsferske tilbud fra de mest seriøse i bransjen – enkelt, raskt, gratis og uforpliktende. Et annet alternativ er å hente ut priser via Finansportalen.

Skulle du likevel ønske å bruke kalkulatorer har vi laget en oversikt over alle bilforsikring-kalkulatorer.

Slik fungerer bonus på bilforsikring

Bilforsikring-bonus fungerer i all hovedsak etter prinsippet om at forsikringen din blir billigere når du kjører skadefritt, og dyrere hvis du har en tendens til å kjøre uforsiktig og komme ut for uhell. For hvert år du kjører skadefritt, vil bonusen din øke litt. Når det oppstår en ulykke eller skade og du må bruke forsikringen, vil bonusen falle.

Denne logikken gjelder for øvrig for en rekke andre typer forsikringer.

Grå bil på blå bakgrunn og grønn knapp med tekst "bonus". Illustrerer hvordan bonus på bilforsikring fungerer

Det er ikke alle skader som gjør at bonusen din senkes. For å få den fullstendige og riktige oversikten må du kontakte forsikringsselskapet ditt, men typisk vil du ikke miste bonus hvis du blir utsatt for tyveri eller hærverk, eller hvis du er uheldig og kjører på et dyr som plutselig løper over veien. Derimot vil du nok miste bonus dersom du eksempelvis rygger i en annen bil på en parkeringsplass.

Ofte stilte spørsmål

Nedenfor finner du svar på vanlige spørsmål som ofte stilles i forbindelse med bilforsikring.

Det er noen ting du kan gjøre for å få høyere bonus på bilforsikringen. Det viktigste er å kjøre skadefritt over tid. For hvert år vil du nærme deg maks bonus, som er 75 eller 80 %. Du kan også få en bonus-økning ved å bytte forsikringsselskap, siden det er nokså vanlig praksis i markedet å gi en liten økning i bonusen til nye kunder – typisk på 10 %. Opptjent bonus blir forøvrig med fra det gamle til det nye forsikringsselskapet. Det er en vanlig misforståelse at bonus er det samme som rabatt, men det er dessverre ikke tilfelle. Så hvis du har 40 % bonus, betyr det ikke 40 % rabatt på forsikringssummen.

Hvilken bilforsikring som blir billigst og best for deg, er ikke nødvendigvis den som har blitt «best i test» i et eller annet ukemagasin. Det må gjøres en totalvurdering hvor alle faktorene spiller inn: Hva slags forsikring skal du ha (kasko, delkasko, ansvar), hvor høy egenandel vil du ha, hva slags bil kjører du, og hvordan er økonomien din? Hvis du skal legge bilforsikringen ut på anbud, blir de relevante faktorene med i regnestykket, slik at det blir lettere for deg å finne den billigste og beste løsningen for din situasjon.

Hva en bilforsikring dekker, kommer an på hvilken forsikring du har valgt. Her er en kortfattet oversikt:

  • Ansvarsforsikring dekker skader på andres bil/eiendeler, og rettshjelp.
  • Delkasko dekker i tillegg noen skader på egen bil, bl.a. ved innbrudd eller brann.
  • Kasko (også kalt full kasko) kan dekke flere skader på bilen din og eiendelene dine (bl.a. bagasje) ved en rekke ulykker inkludert utforkjøring og kollisjon, og relaterte utgifter ved verkstedsopphold – for eksempel leiebil.

Noen har også «superkasko» som dekker enda mer.

Egenandel er en pengesum som du selv må betale ved skade. Hvis du skader bilen og den må på verksted, er egenandel det beløpet du betaler av egen lomme for å få bilen reparert. Hvis du har en lav egenandel blir prisen på forsikringen din høyere. Hvis du har en høy egenandel, blir kostnaden på forsikringen lavere. Den vanligste egenandelen på skader er 6000 kroner, men den kan være både høyere og lavere.

Sammenlign bilforsikring ved å legge ut forsikringen din på anbud via Tjenestetorget.no. Da slipper du å oppsøke hvert forsikringsselskap selv for å be om tilbud. Alle forsikringstilbudene blir sendt til deg på en oversiktlig måte, slik at du enklest mulig kan danne deg et inntrykk av hvilken forsikring som er best egnet for deg. Når du bruker Tjenestetorget vil selskapene konkurrere om å gi deg det beste tilbudet. Derfor sparer mange både tid og penger ved å bruke denne siden. I tillegg vil denne metoden gi deg en mer relevant tjeneste, siden tilbudene du sammenligner er tilpasset dine opplysninger og interesser.

Bilforsikring uten kredittsjekk? Det korte svaret er nei - du kommer til å bli kredittsjekket. Men du kan få bilforsikring selv om du har en eller flere betalingsanmerkninger. Ta da høyde for at du kan gå glipp av de aller beste betingelsene. Kanskje vil forsikringsselskapet fakturere deg på forskudd for et helt år, fremfor å la deg betale lavere månedlige avdrag. På denne måten føler de seg tryggere på at de får betalt for sine tjenester. Alt i alt kan du godt søke om bilforsikring til tross for manglende kredittverdighet.

Oppsummering: Slik finner du beste og billigste bilforsikring

For å oppsummere denne guiden om bilforsikring, vil vi si at dette er hovedpunktene du bør vite om:

  • Før du kjøper forsikring på bil må du bestemme deg for om du vil ha ansvarsforsikring, delkasko, full kasko eller en utvidet forsikring/superkasko.
  • Du bør også bestemme deg for hvor høy egenandel du vil betale.
  • Den bilforsikringen som er billigst og best for deg, finner du ved å sammenligne tilbud på Tjenestetorget.no – gratis og uforpliktende.
  • Hvis du bytter forsikringsselskap kan du noen ganger få høyere bonus.

Vi håper denne artikkelen har vært lærerik og ønsker deg lykke til med å finne bilforsikring.