Beste hundeforsikring

Kvinne i sofa foran PC som prøver å finne beste hundeforsikring til seg og sin hund

Har du skaffet deg hund? Gratulerer! Hunder er herlig selskap, og kan fort bli en kjær venn. Men de kan også bli syke eller utsettes for ulykker. Derfor trenger du en en hundeforsikring.

Det kan være krevende å sette seg inn i alternativene når det gjelder forsikring av hund: hva er en god pris, bør du velge en billig forsikring eller en litt dyrere, finnes det en test du kan ta som leder deg til riktig forsikringsselskap? Slapp av, vi har gjort det enkelt for deg. Alle disse spørsmålene får du svar på i denne artikkelen.

Vi gjennomgår hva en hundeforsikring dekker, hvor mye du må regne med å betale og hvordan du får den beste hundeforsikringen for deg selv og din pelskledde venn.

Hva dekker hundeforsikring?

Hund som er til veterinæren fordi den har hundeforsikring

Hundeforsikring (kanskje den vanligste typen dyreforsikring) kan enkelt forklart deles i to hovedtyper: behandlingsforsikring og livsforsikring. Det er også mulig å tegne spesialforsikringer. Noen vanlige typer hundehold som kan kreve spesialforsikring, er hvis du bruker hunden til oppdrett, jakt eller som førerhund eller annen type tjenestehund. Slike forsikringer vil ofte være knyttet til brukstap, og bør vurderes dersom du har noe annet enn en ren selskapshund.

Les mer om forskjellene på behandling- og livsforsikring nedenfor.

Behandlingsforsikring

Vi mennesker kan få frikort hos legen, men det har dessverre ikke hundene våre. Hvis du har hatt hund, vet du at utgiftene til veterinær raskt kan fyke i været. Derfor må du ha en forsikring som dekker større kostnader hvis hunden din skulle bli syk og ha behov for eksempelvis kiropraktor, medisiner, bandasjering, vaksinering, MR- eller CT-scanning. Forsikringen kan også dekke kostnader som oppstår hvis hunden har kroniske sykdommer.

Typisk vil forsikringen dekke dine veterinærutgifter opp til et gitt beløp per år. Behandlingsforsikringen kan variere i pris og innhold ut ifra blant annet hvilken rase du har, og hvor høy egenandel du velger.

Livsforsikring

En livsforsikring for hunden betyr at du får utbetalt et gitt beløp hvis hunden bortføres eller dør. Forsikringen gjelder både ved naturlig dødsfall og ved avlivning som følge av sykdom eller skade. Beløpet du kan få utbetalt blir redusert med hundens alder.

Du kan tegne livsforsikring for hunden uavhengig av om du har en selskapshund eller brukshund, men du vil kanskje vurdere en tilleggsforsikring hvis du har en brukshund.

Tilleggsforsikring ved brukstap

Hvis du har en brukshund som av en eller annen grunn ikke lenger kan utføre sine oppgaver, for eksempel en førerhund, avlshund eller en jakthund, kan du få igjen penger på forsikringen hvis du har tegnet en tilleggsforsikring for brukstap.

For å kvalifisere til en slik forsikring, må du dokumentere hundens bruksegenskaper. Med brukstap menes at hunden ikke lenger har disse egenskapene. Et brukstap skal vanligvis dokumenteres hos veterinær.

Pris på hundeforsikring – dette avgjør hvor mye du må betale

Du har sikkert lurt på hva en hundeforsikring koster. Pris på hundeforsikring påvirkes av flere faktorer. Jo mer du vil at forsikringen skal dekke, desto mer koster den. Tenk derfor nøye igjennom hva du er villig til å dekke med egenandel, og hvilke sykdommer som er vanlige svakheter ved den hunderasen du har.

Det kan være fornuftig å passe på at de mest sannsynlige sykdommene eller skadene er dekket av forsikringen. Hundens rase og alder er også blant faktorene som kan være med på å påvirke prisen på hundeforsikringen.

Slik finner du beste hundeforsikring

Den beste og billigste hundeforsikringen får du ved å sette forsikringen din ut på anbud. På den måten kan flere selskaper konkurrere om å få deg som kunde, og du velger det tilbudet som passer deg best. Den enkleste måten å gjøre dette på er å bruke Tjenestetorget.no.

Hånd som legger penger i en sparegris. Illustrerer at man har funnet beste og billigste forsikring for hund

Når du går inn på Tjenestetorget.no, fyller du inn et skjema med opplysninger om hva du er ute etter. Deretter vil de mest anerkjente forsikringsselskapene i Norge sende deg sine gunstigste tilbud på hundeforsikring. Hvis du finner et tilbud du liker – perfekt! Hvis ikke, ignorerer du helt enkelt tilbudene. Det er ingen forpliktelser, og tjenesten er gratis å bruke, så ofte du vil.

På denne måten får du oversikt over tilbudene på ett sted, uten å måtte bruke tid på å oppsøke selskapene ett og ett. I tillegg kan du spare betydelige pengebeløp hvert år!

PS: Be gjerne om å få tilbud på flere forsikringer når du fyller ut skjemaet, så er det gode muligheter for å få samlerabatt.

Kjente tilbydere av hundeforsikring i Norge

De fleste store forsikringsselskap tilbyr hundeforsikring, eventuelt en kombinert hunde- og katteforsikring. Her har vi samlet de mest kjente, slik at du får et raskt overblikk over hvilke selskaper det kan være aktuelt å sammenligne. Vi poengterer at dette kun er en rask og ikke-uttømmende oversikt, og at du selv bør se over aktuelle tilbud og sammenligne dem.

Agria

Agria har en del ekstra forsikringer utover standardtypene. Vi nevner egne tilbud for dem med rasehund, egen forsikring for dem som driver med avl, og en flokkforsikring for dem med mer enn én hund. Hos dette selskapet kan du også få forsikring til katt, hest, fugl og små selskapsdyr som hamster og kanin. Les mer om Agria hundeforsikring og dyreforsikring.

Gjensidige

Gjensidige tilbyr vanlige hundeforsikringer, og har i likhet med enkelte andre selskaper konsultasjon med veterinær som en del av sin pakke. Konsultasjonene med veterinær skal foregå digitalt og være uten ekstra kostnad.

Tryg

Hos Tryg har de en standard hundeforsikring som gjelder både behandling og død, men også en såkalt «Hund Ekstra»-forsikring, som også dekker blant annet tann- og tannkjøttbehandlinger og kostnader forbundet med valpekull.

If hundeforsikring

Hundeforsikringen til If deles i to: den ene er til dekning av veterinærutgifter, mens den andre er en livsforsikring. Standardforsikringen inkluderer blant annet utgifter ved valpekull, og tannbehandlinger.

DNB

DNB har hundeforsikring som dekker både behandling og dødsfall. Også her vil du kunne få konsultasjon med veterinær hvis noe skulle skje med hunden og du er usikker på hva du skal gjøre. Brukstap-forsikring kan du også få hos DnB.

Storebrand

I Storebrand har de slått sammen forsikring for hund og katt til en felles forsikring. Her kan man velge forsikring kun for dødsfall, eller forsikring for dødsfall og veterinær. Nedsatt bruksverdi går her innunder dødsfall-forsikringen.

Hvilken forsikring for hund er best i test?

Hund på lys lilla bakgrunn som ser på røde terninger. Illustrerer best i test hundeforsikring

Hvilken hundeforsikring som er best i test kan i noen tilfeller gi en liten indikasjon på hvilken forsikring som blir den beste eller billigste for deg, men det er flere grunner til at vi anbefaler anbud fremfor å lene seg på «best i test»-resultater.

  1. En slik test er ikke basert på din unike situasjon.
  2. Testresultat og reelle vilkår på hundeforsikringen vil kunne variere over tid.
  3. Det er ikke alltid slik at alle relevante selskaper deltar i en slik test.

Det vi heller foreslår er at du lager din egne test ved å legge inn dine eksakte behov og opplysninger i et anbudsskjema på Tjenestetorget, og deretter sammenligne de konkrete tilbudene som selskapene kan gi til deg. Dette kan du med fordel velge å gjøre årlig, slik at du hele tiden kan føle deg trygg på at du har en god og billig forsikring som passer til dine ønsker.

Ofte stilte spørsmål

Det er noen spørsmål som går igjen hos de fleste som er på utkikk etter hundeforsikring. Vi har gjort jobben med å besvare dem.

Hva som er den beste hundeforsikringen kommer an på blant annet:

  • Hvilken hunderase du har
  • Om det er en selskaps- eller brukshund
  • Hvor høy egenandel du vil ha
  • Om hunden har sykdommer
  • Hvor gammel hunden er
  • Om hunden er kastrert
  • Om du har en eller flere hunder

Hvilken forsikring du skal velge, kommer til syvende og sist opp til deg. Vi anbefaler at du ikke kun ser på pris, men også på innholdet i forsikringen din. Velg den forsikringen som best dekker behovene dine, og ikke betal for noe du med høy sannsynlighet ikke trenger. Og til slutt, husk at du kan bytte forsikring og selskap underveis!

Hva en hundeforsikring koster, kommer an på hvilken forsikring du vil ha, og hvor stor risiko du har. En hund med høyere helserisiko og/eller høyere markedsverdi vil koste mer å forsikre. De aller fleste hundeeiere vil ha en forsikringskostnad per hund på mellom 3000 og 15 000 i året. Et tips for å holde summen lavest mulig, er å se om du kan samle flere forsikringer i samme selskap og dermed oppnå rabatter.

Hundehold kan bli kostbart, også om du «bare» har en selskapshund. Dessverre oppstår det ofte små eller større skader og sykdommer som krever behandling hos veterinær og lignende fagpersonell. Siden kjæledyrene våre ikke har de samme offentlige økonomiske støtteordningene som oss mennesker, må du som hundeeier selv betale regningene på alt fra bandasjer til kirurgiske inngrep eller opptrening hvis hunden trenger det. Ved å forsikre hunden, kan du slippe unna med en langt hyggeligere egenandel.

Dette har vi lært om å finne beste hundeforsikring

Hundehold er dyrt, og hundeforsikring kan fort lønne seg. Som vi har sett, er det mange forsikringer å velge mellom. Før du bestemmer deg for hvilken forsikring for hund som er den beste for deg, bør du derfor ta stilling til hva du er ute etter at forsikringen skal dekke. Den løsningen som er “best i test” for akkurat deg, er den som scorer bra på både pris og dekning.

Når du vet hva du vil ha tilbud på, kan du bruke Tjenestetorget.no gratis til å samle tilbud fra flere selskaper.

Dermed står du fritt til å velge beste hundeforsikring, gitt dine behov. Med denne metoden settes forsikringsselskaper som Agria, Gjensidige, Storebrand, Tryg og DnB opp mot hverandre. Selskapene vet at de konkurrer med hverandre, og dermed gir de ofte et bedre tilbud enn hva du hadde fått hvis du kontaktet dem selv.