Beste husforsikring / boligforsikring

Hender som holder rundt miniatyr hus, som en illustrasjon på husforsikring og boligforsikring

En husforsikring, også kalt boligforsikring, er helt nødvendig for de fleste boligeiere i Norge. Lurer du på om du trenger en husforsikring, i så fall hvilken du skal velge, og hvordan du oppnår beste mulige pris? Da er denne artikkelen for deg.

Hvis boligen din skulle skades av brann, flom, eller andre uheldige hendelser, er det de færreste av oss som har penger i bakhånd til å bygge eller kjøpe et nytt hus. Derfor anbefales alle huseiere å ha en god boligforsikring i orden.

Dette må du vite om husforsikring

Forsikring av leilighet eller enebolig er en av de viktigste forsikringene du kan ha. En husforsikring kalles noen ganger også for en villaforsikring eller boligforsikring, og brukes til å beskytte deg som eier leilighet, enebolig, rekkehus eller lignende.

For deg som bor i sameie eller borettslag, kan det tenkes at dere har en felles forsikring, slik at du ikke trenger å tegne en selv. Det er selvfølgelig lurt å dobbeltsjekke om dette faktisk er tilfellet.

Tre hus langs stranden med rosa og lilla himmel

Forsikring av bolig dekker kort sagt utgifter til reparasjon eller erstatning ved skader på selve bygningsmassen din, samt fastmonterte deler – eksempelvis kjøkken- og baderomsinnredning, hvis boligens utsettes for brann eller andre ulykker.

Hva dekker husforsikring?

Hva husforsikring dekker, er ofte knyttet til enten brann, vannskader, skadedyrbekjempelse, konstruksjonsfeil, rettshjelp, skader på hageanlegg, ombygging til rullestolbruk etter en personskade, eller påbud fra offentlige myndigheter. For eksempel kan du få dekket kostnader til rivning og bortkjøring av materialer etter en vannskade, eller til å bli kvitt rotter, mus, insekter, råte og sopp.

Hva som dekkes av husforsikringen kommer an på hvilken forsikring du har valgt. Det er vanlig at forsikringsselskapene har flere alternativer til ulik pris, slik at du kan velge hvor høy kostnad og risiko du ønsker.

Forskjellen på innbo- og husforsikring

Det er forskjell på innboforsikring og husforsikring. Mens husforsikringen gjelder det ytre og faste, slik som vinduer, tak og vegger, gjelder innboforsikringen for løsøre og gjenstander du eier – som blant annet klær, fritidsutstyr, sølvtøy, PC og mobil. De fleste trenger både husforsikring og innboforsikring.

Hvem trenger husforsikring?

Må man ha husforsikring? Vel, det er ikke påbudt å ha husforsikring i Norge. Men i praksis bør alle som eier en bolig prioritere en boligforsikring, rett og slett fordi det er katastrofalt for privatøkonomien din dersom noe skulle skje og du ikke er forsikret.

Boligen er ofte det dyreste man eier, og sammen med uføreforsikring vil vi sterkt fraråde å spare inn penger ved å droppe akkurat denne utgiftsposten. Jobb heller med å få en god pris, enn å helt kutte ut husforsikringen!

Boligforsikring pris og kalkulator

Prisen på husforsikring kan variere mye, og du er sikkert interessert i hva det vil koste for deg. For å finne frem til vanlig pris på husforsikring, er det mange som tyr til en boligforsikring-kalkulator.

Forsikringskalkulatorene kan imidlertid gi et ganske unøyaktig resultat, fordi de ofte baserer seg på gjennomsnittstall. I realiteten er det en rekke elementer som inngår i regnestykket – slik som bygningstype, hvor du bor og hvilke sikkerhetstiltak som er gjort i boligen din.

For å få riktig pris (og kanskje til og med et ekstra godt kampanjetilbud) anbefaler vi derfor alltid å heller be om tilbud fra ulike forsikringsselskaper basert på dine eksakte opplysninger.

Forbrukerguiden anbefaler: Slik får du beste husforsikring

Kåring og best i test husforsikring med pokal

Hva du må betale, og hvor bred dekning du får på forsikringen, avhenger av flere faktorer. Noen av faktorene kan du påvirke selv – som for eksempel å øke sikkerheten i og rundt boligen. Utover det, er det fornuftig å sammenligne flere tilbud – fortrinnsvis fra minst 3 selskaper. Aller helst bør disse settes opp mot hverandre slik at de må konkurrere.

Visste du at det finnes en norskutviklet tjeneste som hjelper deg med dette, helt gratis? Denne metoden er mer pålitelig enn å basere seg på reklamer om husforsikring «best i test», og den sparer deg for mye tid.

Slik gjør du: Gå til Tjenestetorget.no og fyll inn et skjema med dine behov for forsikring. Deretter er det bare å vente på at tilbudene kommer til deg fra en rekke solide, norske forsikringsselskaper – alle forsøker å overgå hverandre i attraktive tilbud. Her er det kjøpers marked, og du velger fritt om du vil takke ja til et tilbud eller si nei til alle. Tjenesten er ikke bindende, og du kan bruke den så ofte du vil.

Bør man velge den billigste forsikringen?

Den billigste husforsikringen kan være et fristende valg, men det er ikke alltid slik at billigst er best. En billig husforsikring har som regel andre vilkår enn en som koster litt mer. Derfor er det viktig at du gjør en helhetlig vurdering av prisen du betaler per år, opp mot hva du får dekket hvis noe skulle skje.

Vær spesielt oppmerksom på vilkårene for forsikringen, hva som dekkes, og hvor stor egenandelen din blir. Det må også tas hensyn til om det er spesielt stor rasfare eller risiko for flom der du bor, eller dersom det er andre spesielle ting ved huset ditt som taler for en billigere eller dyrere forsikring.

Skadeforebyggende tiltak

Ønsker du å spare penger på boligforsikringen? Da er nok dette interessant for deg: De fleste forsikringsselskap tilbyr rabatter dersom du selv utfører såkalte skadeforebyggende tiltak i hjemmet ditt. Ofte vil forsikringsselskapene ha en liste med de ulike tiltakene som kan gjøres, samt hvilke rabatter de utløser.

Dersom du utfører alle tiltakene kan du faktisk kutte prisen med opptil 60 % hos enkelte selskaper. Husk riktignok at du selv må dokumentere og rapportere tiltakene du velger å iverksette. Nedenfor har vi listet opp noen eksempler på typiske skadeforebyggende tiltak:

  • El-kontroll av bolig: En el-kontroll er rett og slett at en sertifisert elektriker kommer på besøk og sjekker at det elektriske anlegget fungerer som det skal. Mange boligbranner oppstår som en konsekvens av feil på det elektriske systemet – derfor vil en el-kontroll redusere prisen på boligforsikringen din, ofte opp mot 30 %.
  • Brannalarm: Dette sikkerhetstiltaket er nesten en selvfølge å ha. Installasjon av brannalarm vil gi deg en solid rabatt på husforsikringen, og er den koblet til alarmsentral blir prisavslaget enda større. Sammenkoblede røykvarslere vil også kunne gi deg ekstra rabatt.
  • Vannstoppventil: En vannstoppventil beskytter mot vannlekkasjer hele døgnet, uavhengig om du er hjemme eller borte. Montering av dette kan senke prisen på husforsikringen din med opptil 20 %. Den koster rundt 5.000 kroner å installere, og varer i 15-20 år. Med andre ord kan det fort bli en lønnsom investering.
  • De tre tiltakene ovenfor (el-kontroll, brannalarm og vannstoppventil) vil stort sett utløse rabatt hos alle forsikringsselskaper. I tillegg er det en rekke andre ting du kan gjøre for å forebygge skader på boligen din. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap og sjekk hvilke tiltak du kan få rabatt for.

Oppsummering: Dette har vi lært om boligforsikring og husforsikring

I denne artikkelen har vi lært at husforsikring eller boligforsikring er nødvendig for alle som eier sin egen bolig, enten du bor i leilighet, rekkehus eller villa. Vi har gjennomgått hva en husforsikring dekker og hvordan den er annerledes fra en innboforsikring. Videre har vi diskutert priser på boligforsikring og om den med lavest pris alltid er den beste (svaret er nei).

Sist men ikke minst har vi anbefalt deg å sammenligne tilbud fra flere selskaper før du bestemmer deg. Bruk Tjenestetorget.no eller Finansportalen.no til å hente inn tilbud som er laget for din individuelle bolig og dine preferanser. Slik går det raskt og lett å velge den husforsikringen som gir deg best dekning til lavest pris.

Husk at sikkerhet lønner seg. De tiltakene du kan gjøre for å minimere skaderisikoen hjemme, gir deg en hyggeligere regning.