Den store guiden for innboforsikring – og hvordan du finner beste og billigste i 2024

Familie i hjemmet sitt. Illustrasjon på innboforsikring

Du kan spare mye penger på å finne den beste innboforsikringen. Men hvordan får du en billig og bra forsikring, og hva er det som påvirker prisen?

I denne artikkelen viser vi hvordan du går frem for å få en god innboforsikring, enten du er en ung student eller godt voksen. Vi går igjennom hva en innboforsikring vanligvis dekker, hva som avgjør din pris, og hvordan du kan sammenligne innboforsikring fra flere selskaper på en enkel måte.

Vi har også tatt en gjennomgang av foreningene LOfavør, NITO og Tekna for å se hvordan et medlemskap hos disse kan redusere prisen din.

Hva en innboforsikring er og hvorfor du må ha det

Blå vegg med møbler som seng, bor og hyller

En innboforsikring er blant de viktigste forsikringene du kan ha. Alle bør ha en innboforsikring, fordi det er utrolig dyrt å skulle erstatte alt du eier dersom boligen utsettes for store skader.

Kort sagt sikrer en innboforsikring eiendelene dine (møbler, klær, hjemmeelektronikk og lignende), til forskjell fra husforsikring, som dekker selve boligen og fastmonterte gjenstander (tak, vegger, kjøkkenskap, servanter og lignende).

Hva dekker innboforsikring?

Innboforsikringer dekker kostnader du får i forbindelse med ulykker som flom og brann, men også for eksempel innbrudd og skadedyr. Forsikringspenger går til innkjøp/erstatning av alt fra TV, PC, møbler og sportsutstyr.

Nøyaktig hva som inngår i forsikringen kan variere fra selskap til selskap. Hovedprinsippet er at du kan få erstattet det du hadde før skaden skjedde, eller tilsvarende, avhengig av hvor mye du betaler.

Innboforsikring pris – hva koster det?

Spesielt dersom du er ung, lurer du sikkert på hva innboforsikring koster i året. Heldigvis er dette blant de rimelige forsikringene, og du kan ofte dele opp summen i månedlige eller kvartalsvise avdrag.

Prisen vil variere etter blant annet verdien på eiendelene dine, hvor gode sikkerhetstiltak du har i/rundt boligen, hvilket område du bor i, og hvor høy egenandel du vil ha på forsikringen. Den grunnleggende ideen er at jo lavere risiko det er for at du taper store verdier, desto billigere blir forsikringen.

For å få en omtrentlig pris på hva innboforsikring koster for deg, er det altså mange detaljer å ta hensyn til. For at forsikringsselskapet skal kunne gi deg et pristilbud, må du oppgi informasjon om punktene vi nevner ovenfor.

Forbrukerguiden anbefaler: Slik finner du beste og billigste innboforsikring

Beste innboforsikring for deg, er den som balanserer verdiene og risikonivået ditt opp mot prisen du betaler. Derfor er det skummelt å basere seg på innboforsikringer med «best i test» og tilsvarende utmerkelser, som ofte er svært upresise.

En billig innboforsikring som føles trygg og riktig for deg, oppnår du lettest ved å sammenligne tilbud fra minst tre forskjellige selskaper og så velge det beste.

Beste og billigste innboforsikring på lyseblå bakgrunn med sofa sykkel og TV

Måten du gjør dette på, er å bruke Tjenestetorget.no. Tjenestetorget er gratis, og lar deg be om tilbud fra alle relevante forsikringsselskaper samtidig. Det sparer deg for mye tid, og kan ofte gi de beste og billigste forsikringene. Dette er fordi selskapene vet at de konkurrerer om å gi deg den laveste prisen, og at du derfor ofte får deres gunstigste kampanjetilbud.

Du er ikke forpliktet til å kjøpe noe, og kan derfor med fordel bruke Tjenestetorget årlig for å holde prisen din lav.

Innboforsikring for deg som er student eller ung

Innboforsikring for student eller ung voksen er ofte et eget produkt hos forsikringsselskapene. Er du ung og lurer på om du må ha innboforsikring? Det korte svaret er at så lenge du har meldt permanent flytting til en egen folkeregistrert adresse (som ikke er hjemme hos foreldrene dine), må du ha egen innboforsikring.

Ofte har studenter og unge voksne enklere forsikringsbehov enn dem som er eldre og mer etablerte. Dette vet forsikringsselskapene. Derfor kan du som er ung oppleve å få forsikringstilbud til lavere priser. Flere forsikringsselskaper tilbyr også kombinert innbo- og reiseforsikring for unge, som det kan være verdt å se nærmere på. Bruk Tjenestetorget.no til å sammenligne tilbud fra flere selskaper.

Fagforeninger som kan gi deg ekstra god pris

Noen ganger lønner det seg å ha medlemskap i en fagforening, da disse gjerne samarbeider med et eller flere forsikringsselskaper som gir kvantumsrabatt. Nedenfor ser vi på hvordan du kan få billigere forsikringer via fagforeningene LOfavør, NITO og Tekna.

LOfavør / LO

LOfavør er fordelsprogrammet for alle som er medlem i et LO-forbund. LOfavør innboforsikring leveres i samarbeid med Fremtind Forsikring, som eies av Sparebank1 og DnB.

En LO-innboforsikring omfatter alle løse eiendeler i boligen din og dekker en lang rekke skader, som blant annet brann, lynnedslag, eksplosjoner, vannskader, bekjempelse av insekter, uhell- og flytteskader. Det er også mulig å få en utvidet forsikring som dekker eksempelvis smykker.

NITO

NITO er en fagforening for ingeniører og teknologer. NITOs medlemmer har tilgang på en innboforsikring i samarbeid med Tryg forsikring, som dekker blant annet skadedyr, naturskader og uhell – som skader på TV eller knuste brilleglass. Etter innspill fra medlemmene har de utvidet til å dekke grønne tiltak, som ladestasjon for elbil. NITO innboforsikring har også egen forsikring for studenter.

Tekna

Tekna er den største fagforeningen i Akademikerne, og har medlemmer innen naturfag, realfag og teknologi. Foreningen samarbeider med Gjensidige Forsikring om å tilby Tekna Innboforsikring. Denne er identisk med Gjensidiges forsikringsprodukt Innbo Pluss. Medlemmer under 30 år får ekstra gunstige rabatter.

I tillegg til innboforsikring, kan Tekna-medlemmer også få en egen avtale på uføreforsikring, livsforsikring, bil- og reiseforsikring.

Oppsummering: Dette har vi lært om innboforsikring

I denne artikkelen har du lært hva en innboforsikring er, hva den dekker, og forskjellige metoder for å den beste forsikringen. Vi har lært at innboforsikringen dekker løsøre og kostnader ved skader, mens en boligforsikring dekker selve huset og fastmonterte deler.

Vi har sett på hvordan du kan få billig pris på forsikring ved å bruke medlemskap i fagforening, med LOfavør, NITO og Tekna som konkrete eksempler. Vi nevnte også at unge og studenter kan ha ekstra fordeler hos noen av forsikringsselskapene.

Som konklusjon anbefaler vi at du benytter Tjenestetorget.no til å hente inn tilbud fra flere selskaper før du bestemmer deg for hvor du vil kjøpe innboforsikring. Tjenestetorget er en gratis tjeneste som hjelper deg å spare tid og penger. Der får du en individuelt tilpasset oversikt over selskapenes beste tilbud. For å holde forsikringene billige – bruk gjerne Tjenestetorget årlig.