Beste og billigste reiseforsikring i 2024

Hvit tekst som sier reiseforsikring på mørk bakgrunn med fly, pass, og stetoskop

Er du ute etter å finne den beste reiseforsikringen? Enten du planlegger en lengre ferietur utenlands eller bare er ofte ute på småreiser, er det lurt å ha en reiseforsikring. Nesten alle forsikringsselskaper tilbyr reiseforsikring, men hvordan får du en billig forsikring med god dekning?

I denne artikkelen hjelper vi deg å få overblikk over hva reiseforsikringen din bør gjøre, hva som påvirker prisen, og hvordan du går frem for å finne den beste forsikringen til lavest mulig pris – uansett om du er ung student, eller voksen og etablert.

Vi ser på ulike forsikringstyper, og besvarer de vanligste spørsmålene som folk har rundt reiseforsikring. Et av våre beste tips er: Sammenlign og test flere forsikringsselskaper før du inngår en avtale. Les videre for å lære hvordan du gjør dette på en effektiv måte.

Hva er reiseforsikring og hva dekker det?

Famile på 4 på stranden

Hva er reiseforsikring: En reiseforsikring gjelder for korte og lengre reiser, og kan beskytte deg økonomisk dersom du for eksempel utsettes for tyveri, ulykker eller forsinkelser.

Avhengig av din forsikring, kan reiseforsikringen gjelde i et avgrenset område, eller i hele verden – vanligvis med unntak av konfliktområder hvor Utenriksdepartementet ikke anbefaler oss å reise, samt risikoreiser som blant annet ekspedisjoner til polene.

Hva dekker reiseforsikring: En reiseforsikring kan dekke blant annet sykehusopphold og operasjoner, hjemtransport ved sykdom, stjålet mobil eller PC, bagasje på avveie eller kansellerte flyavganger. Kort sagt, «alt» som kan gå galt på tur. Reiseforsikringen din gjelder også for eventuelle egne barn under en viss alder (vanligvis 18 år).

Sjekk vilkår og dekning for din reiseforsikring, og sjekk tilbud nøye før du velger forsikring dersom du skal tegne en ny avtale.

Husk også at reiseforsikringen kun gjelder når du er utenfor hjemmet. Ønsker du en forsikring som dekker ulykker 24/7, hvor som helst, kan ulykkesforsikring være noe for deg.

Reise i Europa – er Europeisk helsetrygdekort tilstrekkelig?

Kart over Europa som og kaffekopp med fly som illustrerer reise i Europa

Europeisk helsetrygdekort er ikke det samme som reiseforsikring. Kortet gjør bare at du får tilgang på helsehjelp, og er noe du absolutt bør ha med deg på tur til EØS-land. Europeisk helsetrygdekort er gratis, og bestilles på Helsenorge.no.

I tillegg til dette anbefaler vi på det sterkeste at du har en reiseforsikring. Prisen på reiseforsikring er ofte lav i forhold til den totale reisekostnaden. Men viktigste av alt, er at den er en liten investering som plutselig blir svært verdifull hvis det skulle skje noe. Trygghet på reise er gull verdt.

Dette påvirker prisen

Pris på reiseforsikring påvirkes blant annet av:

  • Om du skal ha helårsforsikring eller kun forsikre én enkeltstående reise.
  • Hvilken dekning du vil ha. Mange forsikringsselskaper lar deg velge mellom en standard- og en «superforsikring», og jo mer du vil sikre, desto mer betaler du – dette er nyttig å se på hvis du reiser med dyrt utstyr.
  • Din valgte egenandel på reiseforsikring.
  • Hvor du skal reise.
  • Hvor du bestiller forsikringen – eksempelvis gjennom forsikringsselskap direkte, via kredittkortleverandør, via reisebyrå, eller via fagorganisasjon/interesseorganisasjon.

Vi foreslår at du vektlegger vilkår og dekning fremfor pris når du sammenligner tilbud, fordi prisene ofte er nokså like fra selskap til selskap.

De fleste forsikringsselskaper tilbyr samlerabatt hvis du velger å ha alle forsikringene dine hos samme selskap. Dette er også noe å ta med i beregningen.

Slik finner du beste reiseforsikring

Den beste reiseforsikringen finner du ved å sammenligne flere tilbud. Gå til Tjenestetorget.no for å sette reiseforsikringen din ut på anbud. Dette er en norsk side som er gratis og uforpliktende å bruke.

Beste og billigste reiseforsikring på rosa bakgrunn med blått fly

Når du sender inn forespørselen din via skjemaet på Tjenestetorget, vil landets største og mest kjente forsikringsselskaper sende deg sitt beste tilbud på forsikring. På denne måten får du en billig reiseforsikring med den dekningen som passer for ditt behov.

Tjenestetorget.no er utformet slik at du får svært god oversikt over tilbudene fra de ulike selskapene. Dette sparer deg for både tid, og kan også spare deg for penger.

Et annet alternativ for å sammenligne priser er Finansportalen.no.

Se ikke bare på hvem som er billigst

Pris på forsikringen er selvfølgelig viktig, men ikke se deg blind på at du vil ha en billig reiseforsikring. Den billigste reiseforsikringen kan nemlig ha vesentlige mangler. Tenk over hva du trenger at forsikringen dekker, og sjekk tilbudene nøye for å passe på at dine behov er tatt hensyn til.

For eksempel kan det være viktig for deg å forsikre en dyr PC som skal være med reise. Dette krever noen ganger en litt dyrere forsikring, men kan likevel være verdt prisøkningen.

Helårsforsikring vs. enkeltreise – hva lønner seg?

Om du bør velge reiseforsikring for enkeltreise eller en helårs reiseforsikring kommer an på hvor mye du reiser. Som en tommelfingerregel kan vi si at dersom du for det meste er hjemme og kun reiser en gang i året, vil en enkeltreise-forsikring kunne lønne seg.

Hvis du derimot er ofte på farten med turer innenlands eller utenlands, kan en helårsforsikring være mer gunstig for deg. Sjekk eventuelt om din helårsforsikring har en begrensning på antall reisedøgn i året. Hva som passer for din situasjon, må du avgjøre selv.

Reiseforsikring for deg som er student

Studenter som skal på ferie eller reise med reiseforsikring

Hvis du er student lurer du sikkert på om det finnes en egen reiseforsikring for student, og om du i det hele tatt trenger din egen reiseforsikring. Hvis du fremdeles er registrert i folkeregisteret med bostedsadresse hjemme hos foresatte, kan det tenkes at deres reiseforsikring også gjelder for deg. Det bør du derfor sjekke før du tegner egen forsikring.

Noen forsikringsselskaper tilbyr egne reiseforsikringer for studenter og andre unge voksne, gjerne fra 16 år opp til 34 år. Enkelte av disse ungdomsforsikringene kan også kjøpes som pakker hvor for eksempel innbo og reise inngår til en relativt lav samlet sum.

Hvis du skal studere i utlandet kan du gjøre et eget søk for dette, da det finnes egne tilbud for utenlandsstudenter.

Dette må du vite om reiseforsikring på kredittkort

Har du hørt at du bør betale reiseforsikring med kredittkort? Det stemmer at det ofte er fornuftig å vurdere dette, og her er grunnen: Hos flere kredittkortselskaper, eksempelvis Mastercard, kan du nemlig få «gratis» reiseforsikring ved å betale minst 50 % av reisekostnadene dine med kredittkortet.

Merk at du må ha betalt minst halvparten av hver eneste reise med kredittkortet for at forsikringen skal være gyldig.

Kredittkort, pass og solbriller som illustrerer å betale reiseforsikring med kredittkort

Når det er sagt, bør du kontrollere tilbudet fra kredittkortselskapet ditt nøye. Reiseforsikring gjennom kredittkort har ofte noe mindre gunstige vilkår og lavere erstatningsbeløp enn hos forsikringsselskapene.

Selv om du kanskje alltid betaler med kredittkort når du er på reise, kan det altså lønne seg å ha reiseforsikring gjennom et forsikringsselskap i tillegg.

Hvilken reiseforsikring er best i test?

Hvilken reiseforsikring som er best i test varierer fra år til år. Det er flere som utfører årlige tester av reiseforsikring for å sette de ulike aktørene opp mot hverandre. Ved å lese disse kan du få en viss følelse av hvor landet ligger. Når det er sagt, er det langt ifra sikkert at reiseforsikringen som er best i test hos en gitt nettavis er det beste valget for deg.

Husk at slike tester er laget for en «gjennomsnittlig» leser, som kan være i en helt annen situasjon enn deg. For eksempel kan den være beregnet på noen som trenger en mye høyere/lavere dekning enn deg, og som ønsker en høyere eller lavere egenandel. En slik test vil heller ikke ta høyde for om du har avtaler gjennom en medlemsorganisasjon som kan gi deg rabatter.

Vi anbefaler derfor at du tar «best i test» med en klype salt, og setter mer lit til de personlige tilbudene du mottar direkte, gjerne via Tjenestetorget.no.

Ofte stilte spørsmål

Har du spørsmål om reiseforsikring? Nedenfor har vi samlet og besvart de vanligste spørsmålene fra forbrukere. Se om ditt spørsmål er besvart. Om ikke, anbefaler vi å kontakte ditt valgte forsikringsselskap for å få mer informasjon.

Hva reiseforsikringen koster kommer an på vilkår, dekning og egenandel. Også ting som samlerabatt eller rabatt for medlemskap i fagforening kan påvirke prisen. Som et utgangspunkt kan du regne med at de fleste pristilbudene fra forsikringsselskapet vil ligge et sted mellom 1.000 og 2.000 kroner i året for en enslig voksen person, men det er altså store variasjoner.

Hvilken reiseforsikring som er best, er den som best dekker dine behov. Hvis du reiser mye, bør du vurdere en helårsforsikring. Reiser du lite, er kanskje forsikring av enkeltreise billigere. Videre kan du justere prisen en del gjennom å sette opp egenandelen – forutsatt at du har råd til å ta økt risiko. Alt i alt anbefaler vi samtidig å vektlegge dekning og vilkår over prisen – da det tross alt er dette som er viktigst den dagen du møter på et problem på tur.

1) Når gjelder reiseforsikring: Dette velger du selv. Noen reiseforsikringer gjelder for hele året, og er ofte begrenset oppad til et maks antall dager du kan være på sammenhengende reise. Andre forsikringer dekker for eksempel kun de to ukene du er på chartertur, dersom du har kjøpt en forsikring til en enkelttur. 2) Hvor gjelder reiseforsikring: Det er vanlig at reiseforsikringen gjelder fra du går ut døra hjemme, og til de fleste steder – ofte med unntak av skole/jobb og risikable områder som eksempelvis krigssoner.
Sjekk vilkårene i din forsikring for å se hva som gjelder.

Hvor lenge reiseforsikring varer kan variere fra selskap til selskap. En helårs reiseforsikring har som regel en begrensning på hvor mange dager du kan reise sammenhengende – ofte alt fra en måneds tid og opp til nærmere 200 dager. Det er gjerne flere alternativer slik at du kan velge det som passer deg best.

Finne din forsikring: Har du spurt deg selv «hvilken reiseforsikring har jeg egentlig», er du ikke den eneste. Mange lurer på om de har reiseforsikringen inkludert i en annen avtale eller ikke. Siden det er dumt å være dobbeltforsikret, kan det være lurt å sjekke hvordan det står til med reiseforsikringen. Dette kan du gjøre:

  1. Sjekke avtalen din dersom du er medlem i et fagforbund
  2. Sjekke avtalen din dersom du har et kredittkort
  3. Sjekke om du er forsikret gjennom foresatte
  4. Sjekke om du er forsikret gjennom en bestilt reise
  5. Sjekke om du er forsikret hos ditt/dine forsikringsselskap

Finne innhold i forsikringsavtalen: Hvis du lurer på hvilke vilkår og hvilken dekning du har i reiseforsikringen din, vil du som regel finne forsikringsavtalen når du logger inn på dine sider på forsikringsselskapets nettsider.

Det er viktig å vite hvordan du får igjen på reiseforsikringen hvis noe skulle skje. Vi anbefaler at du leser over reglene hos ditt forsikringsselskap nøye før du drar, slik at du vet hva du skal gjøre ved sykdom, ulykke, tyveri lignende. Det kan for eksempel være krav til at du kontakter forsikringsselskapet ditt før du legges inn på sykehus eller bestiller tidlig hjemreise på grunn av sykdom, dersom du skal få dekket kostnadene.

Oppsummering: Dette har vi lært om reiseforsikring

I denne artikkelen har vi vært gjennom alt du trenger å vite om reiseforsikring.

Vi startet med å se på hva en reiseforsikring er og hvem som trenger den. Reiseforsikring gir deg ulik grad av sikkerhet mot uhell som kan oppstå på tur, og er for de fleste helt essensielt å ha.

Du får kjøpt reiseforsikring hos de fleste forsikringsselskaper – enten for enkeltreiser eller hele året. Du trenger ikke reise mange gangene før det lønner seg med helårsforsikring.

Det er også mulig å få forsikringen gjennom kredittkortselskapet ditt, dersom du bruker kredittkortet ditt nok. Vær likevel oppmerksom på at vilkår og erstatningsbeløp kan være dårligere.

Når det kommer til hva som avgjør pris på reiseforsikringen din er det flere faktorer som spiller inn. Gitt at du reiser til noenlunde trygge områder, vil ønsket dekning og egenandel ha stor betydning.

Et viktig moment å ta med seg videre er hvordan du finner den beste reiseforsikringen for deg. Metoden er den samme uansett om du er student eller voksen og etablert: I stedet for å basere deg på «best i test», bruk Tjenestetorget sin anbudstjeneste for forsikringer.

Der kan du sende inn forespørsel på reiseforsikring og motta tilbud fra flere selskaper på en plass. Dette er svært oversiktlig, og hjelper deg å velge en billig og bra reiseforsikring du blir fornøyd med.

Husk riktignok å se på både pris, dekning og øvrige vilkår når du sammenligner tilbudene.