Den store guiden for markiser – alt du trenger å vite i 2024
- Sist oppdatert
Usikker på hvilke markiser du skal velge – og fra hvilken leverandør?
I denne guiden skal vi se nærmere på alt du måtte lure på. Vi starter med en gjennomgang av de ulike markisetypene, som terrassemarkiser, pergolamarkiser og vindusmarkiser. Videre ser vi på hvor du får kjøpt dem og om spesialtilpassede eller standardiserte markiser er den beste løsningen for deg.
Vi diskuterer også om du bør velge markise med motor (elektrisk) eller uten, samt hvordan du vasker markisene dine. Ikke minst deler vi et godt tips til hvordan du raskt og enkelt kan innhente tilbud fra flere markiseleverandører, som alle konkurrerer om deg som kunde.
For å gi deg en så ryddig veiledning som mulig, deler vi opp artikkelen i ulike kategorier. Er du imidlertid ute etter én spesifikk kategori, som markisetyper, leverandører eller vask av markiser; bruk gjerne innholdsfortegnelsen til å lokalisere deg fram.
Hva er egentlig en markise?
Vi kan ikke bevege oss inn på hverken typer eller leverandører av markiser før vi vet hva en markise egentlig er. Så, aller først, la oss bli kjent med selve fenomenet.
Markiser har blitt brukt som solskjerming i Norge siden 1800-tallet. Med tiden har de naturligvis forandret seg og gått fra å være et sommerprodukt til et helårsprodukt – og like fullt, en naturlig del av husets generelle fasade.
Markiser har først og fremst som formål å beskytte mot sol, men tilfører også eksempelvis verandaen eller terrassen mer lunhet. De gjør det mulig å sitte skjermet i alt fra stekende sol til duskregn, og fungerer på mange måter som et ekstra tak når de er i bruk. En opplagt og naturlig investering for mange, med andre ord.
Ulike typer markiser
Hvilken markisetype du skal velge, avhenger først og fremst av behovet du har. Ønsker du utelukkende skjerming for solen – eller ønsker du samtidig følelsen av en lukket, ekstra oase? Er det bare relevant med solskjerming på terrassen eller i hagen – eller trenger du også markiser over vinduene?
Her kommer en gjennomgang av de ulike typene.
1. Terassemarkise
Terrassemarkisen er den mest brukte solskjermingsmetoden og fungerer i praksis slik at den monteres fast i en vegg med armer liggende under duken. Generelt er det tre typer terrassemarkiser å velge mellom: Åpen markise, halvkassettmarkise og kassettmarkise.
Velger du en åpen løsning, betyr det at duk og armer er synlige og delvis eksponert for vær og vind.
Halvkassett, også kalt semikassett, innebærer at duken ligger beskyttet i en kassett. Armene derimot, ligger synlige under markisen.
Med en helkassett, den mest robuste løsningen, ligger både armer og duk beskyttet i kassett når markisen er i innrullet posisjon.
2. Vindusmarkise
Vindusmarkiser monteres over vinduer og har i hovedsak tre funksjoner: Å skjerme for solen, naturligvis – for både gjenskinn i eksempelvis TV og for å forhindre bleking av gulv, sofa og ødeleggelse av planter i vinduskarmen. Skjerming av innsyn; rett og slett en måte å opprettholde privatlivets fred på, for den som måtte være plaget av direkte innsyn. Og sist, et nytt, estetisk uttrykk på fasaden.
Vindusmarkisene kommer i en rekke ulike varianter, også med tanke på betjening. Alt fra snor til motorisert utstyr er på markedet; sistnevnte med både bryter, fjernkontroll og app, basert på en enkeltes behov, ønske og prisklasse.
3. Fasademarkise
Fasademarkiser brukes oftest på næringsbygg- og lokaler, men kan selvsagt også bestilles til private husstander. Fasademarkisene har samme funksjon som de tradisjonelle vindusmarkisene, men dekker langt større vindusflater i både bredde og høyde.
Så, kort oppsummert: Fasademarkisene er naturligvis stivere i pris enn vindusmarkisene fordi de har som formål å skjerme langt større vindusflater. I de aller fleste tilfeller blir de for store for private hjem.
4. Pergolamarkise
En pergola kan gi følelsen av å ha et ekstra rom utendørs, skjermet for både sol og regn. Flere velger også nettopp pergola som løsning for vindutsatte områder.
En pergolamarkise fås i flere ulike varianter tilpasset ulike behov og husstander, men skiller seg på generelt grunnlag ut fra terrassemarkisen ved at den består av en konstruksjon av skinner med både stolper og ben.
5. Frittstående markise
Frittstående markiser er nettopp frittstående, som betyr at de kan flyttes og settes opp igjen der du måtte ønske solskjerming eller ly. Markisen blir ofte brukt i restaurantbransjen der det er store, åpne flater og tidvis behov for skjerming mot solen – men kan også fint brukes i hagen og på terrassen i private hjem.
Hvor kjøper du markiser?
Her har du i hovedsak to valg: Du kan kjøpe fra leverandører av spesialtilpassede markiseløsninger tilpasset ditt eget behov og hus, eller du kan kjøpe ferdiglagde,
Leverandører av spesialtilpassede markiser
Først ut er leverandører av spesialtilpassede markiseløsninger.
Vi skal snart ta en nærmere kikk på de mest kjente leverandørene i markedet. På generelt grunnlag kan vi si at følgende er fellesnevnerne for alle: Du står tilnærmet fritt til å velge blant ulike farger, mål, materialer og produkttyper. I tillegg kan du regne med både befaring og montering.
Med andre ord: Mindre egeninnsats, større utvalg – og følgelig også dyrere enn ferdiglagde, standardiserte markiser, naturligvis.
Tips: Les vår store artikkel om priser på markiser, dersom du ønsker å vite hva markiser koster og hva som påvirker prisen.
Tjenesten som lar markiseleveradørene konkurrere om deg – uten befaring fra selgere
Det kjedelige med disse leverandørene er at det kan være slitsomt å hente inn pristilbud, siden de ønsker å komme på befaring før de gi deg et tilbud.
Om du velger å få besøk av kun én leverandør, vet du ikke om du har fått et godt tilbud eller ikke. Samtidig blir det slitsomt å få besøk av en haug med selgere.
Heldigvis har Tjenestetorget utviklet en anbudstjeneste for å sikre deg som forbruker tilbud fra flere leverandører. Du trykker deg gjennom et kort skjema som lokaliserer de behovene du har; skjemaet sendes så automatisk videre til konkurrerende leverandører av markiser.
Slik kan du sikre deg flere tilbud og større sammenlikningsgrunnlag. Og, som et lite pluss: Fordi selskapene vet at de konkurrerer med hverandre, går de inn for å gi deg den beste løsningen til lavest mulig pris.
Tjenesten er gratis og uforpliktende, og du står naturligvis også fritt til å ignorere tilbudene som kommer din vei, skulle du for hvilken som helst grunn ikke være fornøyd.
Kjells Markiser
Kjells markiser er en av landets største landsdekkende bedrift for produksjon av solskjermingsprodukter. Kjells Markiser tilbyr en rekke ulike markiser, herunder terrassemarkiser, frittstående markiser, vindusmarkiser, takmarkiser og markiseduker. Markisene produseres på deres egen fabrikk i Molde og er, ifølge deres egne nettsider, tilpasset norske forhold.
Scandic Markiser
Også Scandic Markiser er en av markedets ledende leverandører av produkter som skjermer for solen. Firmaet startet opp i 1995 og holder til på Gjøvik. I sortimentet av markiser finner vi blant annet terrassemarkiser, kassettmarkiser, vindusmarkiser og pergolamarkiser; sistnevnte fra Pergoline og Lugano. Scandic Markiser bistår også med dukskift til allerede fastmonterte markiser.
Norsol
Norsol holder til i Tingvoll på Nordmøre og har, i likhet med sine konkurrenter, et stort utvalg av markiser. På egne nettsider trekker de frem sin egen terrassemarkise, Norlet-serien, som et godt alternativ.
Fasadeprodukter
Fasadeprodukter inngår som en del av HD Solskjerming AS, hvor sistnevnte er Norges største aktør innen bransjen. Fasadeprodukters produkter, herunder også markiser, blir produsert i Molde. De har et bredt utvalg terrassemarkiser, vindusmarkiser, frittstående markiser og takmarkiser. Fasadeprodukter tilbyr også både dukskift og markiseduker.
Markisemannen
Også Markisemannen inngår som en del av HD Solskjerming AS. Ifølge egne nettsider har de hatt stor suksess med både egenutviklede og delvis patenterte markisesystemer, og tilbyr alt fra terrassemarkiser til en egen markisedukkolleksjon med over 220 ulike duker.
Butikkjeder som selger markiser
Vi har nå sett på et utvalg leverandører som tilbyr spesial- og måltilpassede markiseprodukter.
Men, faktum er at markiser også fås kjøpt i et knippe butikkjeder. Vi skal ta en nærmere kikk på dem også, men kan på generelt grunnlag si at følgende er fellesnevnerne: Markisene kommer i ulike, dog. ferdigsatte mål. Det er mindre utvalg og generelt standardiserte løsninger med lite eller ingen mulighet for personlig tilpasning, men til gjengjeld er de billigere.
Europris
Europris tilbyr markiser i et knippe ulike mål innunder kategoriene terrassemarkise og vindusmarkise. De motoriserte markisene er stivere i pris enn markisene med sveiv, og noen av produktene er bestillingsvare. Om du er interessert i dette alternativet har vi skrevet en egen artikkel om markiser fra Europris.
Jula
I tillegg til parasoller og vindskjerm, tilbyr også Jula et lite utvalg markiser. Vindusmarkisene og terrassemarkisene fås både motordrevne og med sveiv, og varierer stort i vurderinger fra kundene. Vurderer du å kjøpe fra denne lavpriskjeden, kan guiden for markiser fra Jula, være noe for deg.
Biltema
Biltema tilbyr i hovedsak produkter som går hånd i hanske med bil, bilpleie, sykkel, båt og bygg – men har også et par markiseprodukter, som vindusmarkise og sidemarkise. Les mer om Biltema sine markiser.
Plantasjen
Med overordnet fokus på planter og uteplass, skulle en kanskje tro at Plantasjen var en av butikkjedene som kom best ut hva gjelder utvalg av markiser. Det stemmer også. På langt nær et overveldende stort utvalg, men et knippe ulike mål og farger å velge i, hovedsakelig blant terrassemarkiser. Mer informasjon finner du i alt om markiser fra Plantasjen, hvor vi diskuterer utvalg og kvalitet samt kundenes erfaringer.
Felleskjøpet
Felleskjøpet, som faktisk er et samvirke eid av 44 000 bønder, tilbyr primært halvkassettmarkiser i et lite utvalg ulike mål. Med litt flaks finner du kanskje en markise som passer perfekt til ditt hjem. I likhet med de andre butikkjedene ovenfor har vi også en artikkel om Felleskjøpet sine markiser – nyttig lesing for deg som vurderer dette alternativet.
Butikk eller spesialist?
Nå som vi har blitt klokere på de ulike leverandørene og butikkjedene som tilbyr markiseprodukter, er det på tide å sammenlikne de to alternativene. Er det best å bare dra til nærmeste butikk eller vil det lønne seg å investere i en spesialtilpasset løsning?
Det koker til syvende og sist ned til et spørsmål om pris og produktutvalg. Hos butikkjedene får du åpenbart produkter som er rimeligere enn de spesialtilpassede variantene, men produktutvalget er snevert og det er ingen garanti for at du finner produkter som passer akkurat dine mål og behov.
Men, om du har mål som passer overens med butikkjedenes markiseprodukter og heller ikke ønsker å investere i en mangeårig løsning, kan butikkjøpte markiser være et godt alternativ.
Forbrukerguiden har foreløpig ikke testet forskjell i kvalitet mellom de to alternativene. Av det vi leser på nettet ser det imidlertid ut til at butikkjedene kanskje har noe lavere standard. Dette går igjen i tilbakemeldingene fra de som har valgt standardløsning fra butikkjedene: Kundene er stort sett fornøyde, men det kan bli noen skavanker som slapp duk eller litt rust etter hvert.
Markise med eller uten motor?
Tradisjonelt ble markisene laget med manuell sveivefunksjon. Denne typen markiser finnes også på markedet i dag, men det blir stadig vanligere med motoriserte markiser. Utvalget av markiser med motor og type motorer er tilnærmet like stort og omfattende som utvalget av markiser i seg selv; ikke minst finnes det også en rekke ulike løsninger for å betjene selve motoren, som fjernkontroll, veggbryter og app på mobiltelefon eller nettbrett.
Som om ikke det var nok: Som kjøper må du også ta stilling til om du ønsker manuell, men motorisert markise – altså en markise du ruller opp og ned med motor ved behov, eller om du vil integrere et system for motoriserte markiser som automatisk trekker seg inn ved hjelp av sensorer, avhengig av vær og vind.
Vedlikehold og vask
Markiseduker bør vaskes med mildt såpevann, som Zalo eller grønnsåpe, både høst og vår. Sterke vaskemidler som inneholder slipemidler kan fjerne impregneringen og bidra til å ødelegge markisedukens beskyttelse – dermed også evnen til å beskytte mot regn.
I tillegg til å vaske selve markiseduken, bør du også vaske rammene. Ha i bakhodet at markiser i værutsatte steder bør vaskes oftere, fordi klimaet kan være en påkjenning for rammeverket.
Av generelt vedlikehold vil det være hensiktsmessig å rulle inn markisene om vinteren, slik at den ikke tynges fra eventuelt snøfall. I tillegg er det viktig at markisen får tid til å tørke før den rulles inn.
Dette har vi lært om markiser
Så, hva har vi lært? Vi har sett at det finnes et bredt utvalg markiser, og at den mest populære typen i Norge er terrassemarkiser. Du får også kjøpt andre typer, eksempelvis vindusmarkise eller pergolamarkise.
Vi har også tatt en titt på leverandørene av markiser. Det finnes overordnet to alternativ: Aktører som spesialiserer seg på solskjerming vs. butikkjeder som tilbyr et standardsortiment innen markiser.
Her konkluderte vi med at markiser fra butikkjeder kan passe de som har mål som stemmer med produsentens og ønsker et rimelig alternativ. I tillegg må en akseptere at personlig tilpasning ikke er mulig.
Om du foretrekker en spesialtilpasset løsning, tipset vi om Tjenestetorget sin anbudstjeneste for markiser. Tjenesten er gratis og uforpliktende, og sikrer deg gode pristilbud på markiseløsninger som passer ditt behov. Ikke minst får du et godt grunnlag for å sammenligne leverandørene.
Til sist tok vi et dypdykk i markiser med motor (elektrisk) og hvordan vi best vedlikeholder og vasker markisene etter å ha kjøpt dem.